Eerste bevestigde waarneming van de Aasgier in Malawi

0
226
Aasgier

Malawi – Voor het eerst in de geschiedenis heeft het Lilongwe Wildlife Trust een waarneming gemeld van een Aasgier, een bedreigde diersoort die nog nooit eerder in Malawi is gezien. De Aasgier (Neophron percnopterus) staat op de Rode Lijst van de IUCN als bedreigd vanwege de afname van de wereldpopulatie en het verspreidingsgebied in de afgelopen eeuw (BirdLife International 2021). Aasgieren zijn trekvogels die voorkomen in Europa, Azië en Afrika.

Malawi herbergt meer dan 650 vogelsoorten en biedt enkele van de beste vogelkijk ervaringen in Sub-Saharisch Afrika. Een belangrijke hotspot is het belangrijkste wildreservaat van Malawi, het Liwonde National Park, dankzij de kronkelende Shire-rivier die door het reservaat stroomt en vogels aantrekt naar zijn wateren.

Het Lilongwe Wildlife Trust

Het Lilongwe Wildlife Trust loopt voorop bij het volgen en monitoren van aasgieren in Malawi met hun project “Conserving Malawi’s Vultures”, dat tot doel heeft de eerste op aasgieren gerichte conservatie-initiatieven in Malawi te ontwikkelen door onderzoek, monitoring en betrokkenheid van het publiek en belanghebbenden te integreren. Deze waarnemingen tonen de waarde aan van langdurig monitoringswerk in het Liwonde National Park en zijn van cruciaal belang voor de ontwikkeling van conservatietools voor deze wijdverspreide bedreigde soorten.

Aasgieren zijn de enige gedocumenteerde obligate aaseters en leveren essentiële ecosysteem diensten, waardoor ze een sleutelsoort zijn. Ondanks hun belang nemen aasgierpopulaties wereldwijd snel af. Sterker nog, zeven van de 11 soorten die voorkomen in Afrika worden door de IUCN geclassificeerd als bedreigd of ernstig bedreigd.

Afname van aasgierpopulaties heeft verwoestende gevolgen die invloed kunnen hebben op de gezondheid van ecosystemen, samenlevingen en economieën. Talrijke factoren hebben bijgedragen aan de achteruitgang van aasgieren in Afrika en hoewel deze factoren regionaal verschillen, worden de meeste populaties getroffen door vergiftiging en menselijk ingrijpen. 

Leefgebied van de aasgier

Malawi heeft een aantal belangrijke leefgebieden voor aasgieren en wordt historisch gezien beschouwd als een belangrijke verbinding tussen de aasgieren populaties in Zuidelijk en Oostelijk Afrika. Echter, een gebrek aan onderzoek en monitoring heeft geleid tot de stille uitroeiing van aasgieren in het grootste deel van Malawi. Onlangs zijn aasgieren langzaam teruggekeerd naar geselecteerde beschermde gebieden in Malawi als gevolg van een toename van initiatieven voor het herstel van ecosystemen. Dit schept een hernieuwde kans voor onderzoek en conservatie van deze sterk bedreigde soorten.

28-06-23

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.