African Parks viert het succes van Liwonde

0
199
Liwonde national park Malawi

Malawi – Na tientallen jaren van stropen en ongecontroleerde exploitatie van natuurlijke hulpbronnen had het Liwonde National Park dringend behoefte aan herstel. In 2015 erkende het Malawi Department of National Parks and Wildlife (DNPW), na het succes van het Majete Wildlife Reserve onder het beheer van Afrikaanse Parken, de potentie om Liwonde te transformeren tot een toevluchtsoord voor wilde dieren en een waardevolle troef voor Malawi en haar bevolking. In 2018 werd het mandaat uitgebreid om het aangrenzende 358 km2 grote Mangochi Forest Reserve op te nemen, waardoor het beheerde gebied toenam tot 903 km2.

Als gevolg daarvan zijn Liwonde en Mangochi opnieuw toevluchtsoorden voor zowel mensen als wilde dieren. In de afgelopen zeven jaar zijn cheeta’s, leeuwen, zwarte neushoorns en wilde honden teruggebracht naar het park. In 2016 werden 366 olifanten verplaatst om het Nkhotakota Wildlife Reserve aan te vullen en de druk op het leefgebied van Liwonde te verminderen. Maar doordat het aantal olifanten bleef toenemen, was dit jaar een tweede verplaatsing nodig, waarbij 263 olifanten, samen met tal van andere diersoorten, van Liwonde naar het Kasungu National Park werden verplaatst. Dit bevestigde de rol van Liwonde als betrouwbare bron van groeiende wilde dierenpopulaties. Recente onderzoeken hebben bevestigd dat de visstand snel toeneemt en dat er tegenwoordig veel gieren worden waargenomen, terwijl deze slechts een paar jaar geleden nog uitgestorven waren in het park. 

Duizenden mensen die rondom het park wonen, profiteren nu van onderwijs, ondernemingsinitiatieven en gezondheidszorg. Leesprogramma’s bereiken honderden leerlingen en bevorderen de geletterdheid in gemeenschappen, terwijl inkomsten genererende activiteiten zoals “Honey with Heart” en “Spicy Farmers” elk jaar bijdragen aan het levensonderhoud van meer mensen. Dit relatief kleine, maar rijk biodiverse nationale park is een voorbeeld geworden van wat er mogelijk is wanneer er wordt gefocust op herstel.

Biodiversiteitsbehoud

Een tweejaarlijkse wildtelling verkreeg schattingen van de populaties van grote zoogdieren en krokodillen. Een visserijonderzoek uitgevoerd door het Ministerie van Visserij bevestigde gezonde visstanden, registreerde verschillende nieuwe soorten en bevestigde dat een opmerkelijke toename van visstanden binnen het park ten goede komt aan vissers buiten de grenzen ervan. Een onderzoek naar gieren werd voltooid met tien satellietzenders – inclusief de 50e gier die in Malawi werd gezenderd. Zestien nieuwe neushoornzenders werden aangebracht en twee kalveren werden geboren. Naast de verplaatsing van olifanten naar Kasungu – waarbij de 1000e olifant werd verplaatst door African Parks en Conservation Solutions – vonden er dit jaar nog enkele andere verplaatsingen plaats: 179 buffels, 373 impala’s, 186 sabelantilopen, 225 wrattenzwijnen, 378 waterbokken en 15 nijlpaarden (een primeur voor African Parks) werden verplaatst naar Kasungu, het Nkhotakota Wildlife Reserve, het Mangochi Forest Reserve en het Thuma Forest Reserve. Mangochi ontving ook 46 sabelantilopen, 67 wrattenzwijnen, 22 koedoes, 53 waterbokken, 56 impala’s en 19 hartebeesten. Twintig pangolins – grotendeels in beslag genomen van stropers, maar sommige werden buiten het park gevonden door leden van de gemeenschap – werden vrijgelaten in Liwonde/Mangochi. In een verwoestende klap voor de inspanningen op het gebied van wilde honden behoud in Malawi werd de hele roedel van 18 wilde honden, inclusief degenen die in 2021 waren verplaatst, gedood bij een vergiftigings incident.

Gemeenschapsontwikkeling

Er werden tien brievenbussen geïnstalleerd rondom het park, waardoor gemeenschapsleden rechtstreeks kunnen communiceren met het parkbeheer, zodat passende ondersteuning aan de gemeenschappen kan worden geboden. Meer dan 4.670 schoolkinderen en 290 volwassenen bezochten Liwonde. Beurzen werden verstrekt aan 105 leerlingen voor voortgezet en hoger onderwijs. Er werd een meisjesinternaat en keuken gebouwd op de Malombe Secondary School. Het Happy Readers-programma werd uitgebreid naar vijf extra scholen en bleef veel interesse ontvangen van het Ministerie van Onderwijs. Een programma genaamd “Lezen rondom het reservaat” werd uitgevoerd in samenwerking met Book Aid International, waarbij 22.172 boeken werden verspreid. Er werd meer dan 3,1 ton honing geoogst via Honey with Heart, dat voorlopige accreditatie van het Malawi Bureau of Standards heeft ontvangen voor haar verwerkingsfaciliteit. Ondanks de gevolgen van de cyclonen Ana en Gombe presteerden de velden van de Spicy Farmers goed. Het Goat Pass-On Project werd voortgezet en leverde een aanvullende eiwitbron aan gemeenschappen. Gemeenschappen werden betrokken bij een programma voor duurzaam gebruik van hulpbronnen in Mangochi om het oogsten van dode en omgevallen bomen voor brandhout te controleren en reguleren.

Liwonde Malawi Olifant

Parkbeheer en infrastructuurontwikkeling

Het kantoor, de werkplaats en de opslagplaatsen in Masuku in Mangochi, inclusief nieuwe accommodatie voor acht parkwachters en hun families, werden voltooid. Er werden zes waterputten geboord en zonnepanelen geïnstalleerd bij de kampen van de parkwachters en de omheining in Mangochi. De accommodatie voor de parkwachters in Mbweni en Chisopi werd voltooid, evenals twee bruggen in Mangochi. Met de bouw van de omheining bij Chisopi, om de druk van het conflict tussen mens en dier verder te verminderen, werd de volledige omheining van de grens tussen Liwonde en Mangochi voltooid. Slechts 9 km van de ‘Kenya’-omheining, die olifanten buiten moet houden, werd voltooid vanwege vertragingen bij het ontvangen van omheinings materialen. Het innovatieve omheiningssysteem heeft zich zeer effectief bewezen in het tegenhouden van olifanten en het verminderen van het conflict tussen mens en olifant in gemeenschappen rondom het park.

Toerisme

Er was een aanzienlijke toename van het toerisme, met 12.368 binnenlandse, 4.959 internationale en 5.888 bezoekers uit de Zuidelijk Afrikaanse Ontwikkelingsgemeenschap, wat wijst op niet alleen een herstel na Covid-19, maar ook op de groeiende populariteit van Liwonde. De totale toeristische inkomsten stegen met bijna 200%.

Doelstellingen voor 2023

Een Quick Reaction Force (QRF) oprichten op een aparte basis in de buurt van Chinguni in Liwonde

Een kampeerterrein opzetten in Liwonde

Het Liwonde Environmental Education Centre herbouwen

Een gemeenschappelijke viskwekerij ontwikkelen, bouwen en voorzien van voorraad in het dorp Chisawa

Een technisch manager in dienst nemen om het bouwteam te leiden en de afhankelijkheid van externe aannemers te verminderen.

28-06-23

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.