Eilandhoppen in de Bazaruto archipel

0
1654
Bazaruto archipel Mozambique
Bezoek de Bazaruto archipel per dhow. Foto Travel Local

In het zuiden van Mozambique vindt je bij de plaats Vilanculos een kilometer of 15 uit de kust de Bazaruto archipel. De archipel bestaat uit 5 eilanden. Van groot naar klein en min of meer van noord naar zuid zijn dat, Bazaruto, Benguerra, Magaruque, Santa Carolina en als laatste het onbewoonde eilandje Banque.

Ongeveer 10.000 jaar geleden waren de eilanden onderdeel van het vaste land van Mozambique. Echter steeg de zeespiegel en zo ontstond de archipel. Omdat het eens bij het vaste land hoorde vindt je op de eilanden in zee dieren die je daar niet zou verwachten. Zo zijn er nijlpaarden, krokodillen en twee antilopesoorten op de grotere eilanden. Ook leeft hier de zeldzame Indische zeekoe of doejoeng. Daarnaast bestaat het dierenleven uit zo’n 2000 soorten vis en vliegen er ruim 200 soorten vogels rond.

De eilanden vormen samen een beschermd nationaal natuurpark van 1400 vierkante kilometer groot. Naast de eilanden maken ook de omliggende koraalriffen en zeegrasvelden deel uit van het park. 

Bazaruto eiland Mozambique
Bazaruto gezien vanuit de lucht. Foto Travel Local

In het verleden stond de archipel bekend om haar parels en grijze amber. Een kostbare stof uit het darmkanaal van potvissen. Tegenwoordig mag er alleen nog maar gevist worden door eilandbewoners voor lokaal gebruik van de vangst. Wel staat de natuur onder druk door de toenemende oliewinning in de buurt van de archipel en door buitenlandse trawlers die illegaal de wateren proberen leeg te vissen.

Het grootste eiland Bazaruto is geliefd vanwege het prachtige duinlandschap op de zuidpunt van het eiland. De duinen zijn tot 60 meter hoog en doen een beetje denken aan de zandduinen in Namibië. Nu is de achtergrond echter geen eindeloze woestijn, maar het prachtige blauw van de zee. Een prachtige turkooizen kleur die op zijn mooist is rond het eiland Magaruque. Een wandeling rondom het eiland duurt ongeveer 1,5 uur en is een aanrader!

Bij Benguerra vind je het Two-Mile rif waar je kan duiken tussen het koraal en duizenden vissen en waar je misschien wel een witpuntrifhaai tegenkomt.

Bazaruto rifhaai Mozambique

Bezoek de Bazaruto archipel

Op de eilanden zijn 5 luxe resorts en een aantal eenvoudigere accomodaties. Echte goedkope budget opties zijn er echter niet. De beste manier om de archipel te bezoeken is om in Vilanculos een boot te regelen bij de lokale aanbieders of (vooraf) een reservering (met overtocht) te maken bij één van de hotels/ resorts op de eilanden. 

Een leuke manier om de eilandengroep te bezoeken is per dhow. Een traditioneel zeilschip van zo’n 8 meter lang met in het midden een bak zand dat bedoeld is voor stabilisatie van de boot en tevens dienst kan doen als fornuis. Bij eb vallen er rond de eilanden verschillende zandbanken vrij en dat is een mooie kans om zeesterren en andere dieren te bekijken die verrast werden door het terugtrekkende water en nu op de vloed wachten in de overgebleven poelen. Het is wadlopen op zijn Mozambikaans en het moment dat de lokale vissers hun netten komen legen, wat voor mooie plaatjes zorgt. 

Er zijn in Vilanculos verschillende aanbieders die dit verzorgen. Wij hebben goede ervaringen met Sailaway. 

Van en naar Vilanculos vertrekken er dagelijks twee lokale busjes naar de hoofdstad Maputo. Uitslapen is er dan niet bij gezien die gewoonlijk tussen 2.00 en 4.30 uur in de ochtend vertrekken. Vanaf de Pambara kruising ten westen van Vilanculos rijden er ook de meer comfortabele TCO bussen. 

Is geld geen probleem dan kun je naar Vilanculos vliegen via Nelspruit en Johannesburg (Federal Air). Helicopters of speedboten brengen je dan naar de eilanden. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.