Kafue National Park

0
1754
Kafue Zambia
Kafue Zambia

Het nationale park Kafue is het oudste en grootste wildpark van Zambia. Het heeft een oppervlakte van zo’n 22.400 vierkante kilometer en is daarmee het tweede grootste park in Afrika. In het park leven meer dan 55 verschillende soorten zoogdieren. 

Het leven in het nationale park Kafue speelt zich af rondom drie rivieren. De Lunga, Lufupa en de Kafue, waaraan het park haar naam dankt. In de zomer vormen deze rivieren een grote watervlakte die duizenden watervogels aantrekt.

Het waterlandschap is ook het leefgebied van grote kuddes lechwe, een moerasantilope. Ook komt de zeldzame Roanantilope hier nog veel voor. 

Daarnaast migreren er grote groepen buffels en gnoes door het park en dit alles trekt natuurlijk de nodige roofdieren aan. Grote groepen leeuwen worden dan ook regelmatig gezien. Daarnaast zijn de uitgestrekte vlaktes het ideale jachtgebied voor de cheeta.

Cheeta Kafue Zambia

In de Busamga swaps leven de zeldzame Sitatunga antilopen die speciaal gebouwd zijn om door het diepe water te kunnen rennen. 

Bij natuurliefhebbers staat Kafue te boek als één van de laatste wildernissen van Afrika. Toch is het park nog niet heel bekend en wordt het nog niet overlopen door toeristen. En ondanks het beperkte (onverharde) wegennetwerk kan dus maar zo zijn dat je lange tijd geen enkele andere safari auto tegenkomt tijdens je bezoek. 

Zuidelijk Kafue

Het natuurpark bestaat ruwweg uit drie delen. Zuidelijk Kafue is vaak dichtbegroeid met hoog gras, bomen en veel struikgewas. Dit maakt het lastiger om het wild te spotten. Het is wel het gebied waar de meeste olifanten zijn en het deel waar de minste toeristen komen. Meestal wordt dit deel van het park overgeslagen wat een bezoek wel weer authentiek maakt. De regio is ook het leefgebied van de zeldzame Chaplins baardvogel. 

Vanuit Zuidelijk Kafue is het nog een halve dag rijden naar de wereldberoemde Victoria Watervallen, wat het tot een mooie combi maakt.

Centraal Kafue

Hier stroomt de Kafue rivier en vind je een mix van bossen en open grasvlaktes. De grasvlaktes zijn de ideale leefomgeving voor de cheeta en die worden hier dan ook regelmatig gezien. Binnen Zambia is Kafue overigens het enigste wildpark waar de cheeta voorkomt. Op de rivier is het heerlijk om met een drankje in de hand het wild in het water en op de oevers te spotten.

Schildpad Kafue Zambia
Naast het grote wild is het ook genieten van de kleinere dieren zoals deze schildpad. Foto Maarten van de Biezen.

Busanga Plains

In het noordelijke deel van het park vindt je de Busanga Plains. Deze zijn te vergelijken met de open graslanden van de Serengeti in Tanzania. Je vindt er grote groepen gazellesoorten waaronder oribi’s, roan antilopen en de moerasantilopen. Deze trekken op hun beurt weer veel roofdieren als leeuwen en luipaarden aan. 

Bezoek de Busanga Plains van juli tot oktober. De rest van het jaar veranderen de savannes in een onbegaanbaar gebied van moerassen en en drassige waterpoelen. Tijdens deze periode zijn de Busanga Plains de beste plek om het wild van Kafue te spotten.

De grote afwezigen in het park zijn de giraffe en neushoorn. De eerste kwam er in de historie van het park gek genoeg nooit voor. De neushoorns zijn door stroperij tot halverwege de jaren 90 uit Kafue verdwenen. Wel zijn er momenteel initiatieven gaande om de dieren weer te herintroduceren. 

Bezoek Kafue National Park

Vanaf de hoofdstad Lusaka is het Kafue National Park het makkelijkst bereikbare wildpark op slechts 200 kilometer rijden. Net buiten de grenzen van het park vind je verschillende lodges en campings. Bij zowel alle accomodaties kun je je safari in Kafue regelen. 

Weg Kafue Zambia
Weg in de Busanga Plains. Foto Steven dosRemedios

Er zijn verschillende toegangspoorten het park in. Nalusanga Gate in het noorden, Musa Gate in het zuiden en Tateyoyo Gate als je vanuit het westen komt. De hoofdweg tussen Lusaka en Mongo loopt door het park en brengt je naar de Nalusanga Gate. Heb je geen eigen vervoer dan rijden er taxi’s en bussen tussen deze steden.

 

Kom je met eigen vervoer dan zijn delf-drive safari’s toegestaan. Zorg dan wel dat je over een goede 4×4 terreinwagen beschikt. Toch is het ook aan te raden om met een georganiseerde gamedrive mee te gaan. Niemand weet het wild zo goed te spotten als de lokale gidsen en omdat het hun is toegestaan af en toe ook de wegen te verlaten kunnen ze je tot dicht bij de dieren brengen. De nightdrives in Kafue staan bekend om hun veelvuldige nachtelijke luipaard sightings.

Beste reistijd

April t/m november (eind juli t/m eind oktober voor de Busanga Plains)

Kijk voor meer informatie op de Zambia Tourism website.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.