Gambiaanse president lanceert politieke partij voor herverkiezing

0
1648

Gambia – Gambia’s president Adama Barrow lanceerde afgelopen weekeind zijn Nationale Volkspartij (NPP) om zijn kandidatuur voor de presidentsverkiezingen op 4 december te ondersteunen. In een live uitzending op de nationale televisie van een bijeenkomst waarbij een grote menigte afgevaardigden en supporters bijeenkwam in het Independence Stadium in Bakau, ongeveer 12 km van de hoofdstad Banjul, maakte de de 55-jarige president bekend dat de dat de NPP “de partij van alle mensen is, gebaseerd op het idee van echt democratisch en patriottisch burgerschap”.

Gesteund door een coalitie van zeven oppositiepartijen won Barrow de presidentsverkiezingen van december 2016 en maakte een einde aan het 22 jaar durende regime van president Yahya Jammeh. Nadat deze weigerde de nederlaag toe te geven werd hij onder druk van een West-Afrikaanse militaire interventie in ballingschap gedwongen en vertrok hij met een groot deel van de staatskas naar Equatoriaal-Guinea.

President Barrow staat sinds januari 2017 aan het hoofd van het kleinste land van continentaal Afrika. Zijn beslissing om de NNP op te richten en zichzelf herkiesbaar te stellen voor het presidentschap is omstreden. In januari 2020 waren er gewelddadige protesten nadat Barrow zijn belofte om na drie jaar na zijn overwinning in december 2016 af te treden niet was nagekomen en een nieuwe verkiezing zou houden waarin hij geen stand kon houden.

Plannen voor de nieuwe partij waren er al sinds december 2019. De nieuwe verkiezingen staan gepland voor december 2021.

(02-02-20121)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.