Banjul: hoofdstad met de minste inwoners van het Afrikaanse vasteland

0
421
Albert Market Gambia
Op Liberation Avenue vind je onder meer de ingang naar de Albert Market.

Op het vaste land van Afrika is Banjul de hoofdstad met de minste inwoners. De compacte stad met zo’n 35.000 inwoners ligt op een vierde deel van een klein eiland in de mond van de Gambia rivier. 

Dat is meteen de reden dat de drie vierkante kilometer grote stad niet groter kan groeien. De rest van het eiland bestaat uit moerassige mangrove gebieden die bij vloed onder water komen te staan, het Tanbi Wetlands Reserve.

Het heeft er toe geleid dat veel overheidsgebouwen en ambassades zich hebben gevestigd in de grotere en nog steeds groeiende steden als Serekunda en Brikama. Hierdoor kunnen delen van de stad soms wat slaperig overkomen. Hier vind je dan ook niet de drukke chaos zoals in veel andere grote Afrikaanse (hoofd)steden.

Oau Boulevard Banjul Gambia
Straatverkopers langs de Oau Boulevard in Banjul.

Veel toeristen bezoeken de stad dan ook als een dagtrip vanuit hun onderkomens aan de Senegambia strip, waar alles veel beter is ingericht op het toerisme. Vanwege de kleine oppervlakte zijn alle bezienswaardigheden op loopafstand en kun je die inderdaad prima binnen een dag bekijken.

Toch heeft de stad zijn charme met de oude koloniale gebouwen die worden afgewisseld met modernere kantoorgebouwen die geen van allen hoger zijn dan twee of drie verdiepingen. Een middagje op je gemak ronddwalen door de straten van Banjul mag dan ook zeker niet ontbreken bij een bezoek aan Gambia.

De enigste echt drukke plek is de Liberation Avenue en dan met name het stuk tussen de Albert Markt en het punt waar de brug over de Gambia rivier begint. Toch mag je dit zeker niet missen, omdat hier een paar van de mooiste plekken van de stad zijn. 

Arch 22

Een goed startpunt om de stad te verkennen is het 35 meter hoge Arch 22 monument. Kom je via de Banjul-Serekunda Highway dan kun je deze niet missen gezien deze over de weg staat als je de stad binnenrijdt. Het grote monument is ontworpen door de Senegalese architect Pierre Goudiaby ter herinnering aan de coup in 1994 door voormalig president Jammeh. 

Arch 22 Banjul Gambia

De toegang is vijftig Dalasi (€3,00) en het enorme bedrag is het waard voor het mooie uitzicht dat je hebt vanaf de boog. Jij kijkt uit over de stad, het water van de Gambia rivier en de mangrove bossen. Je vindt hier ook nog een klein winkeltje met toeristische snuisterijen. Fotograferen binnen in Arch 22 is verboden, maar foto’s maken van het uitzicht is geen probleem.

Albert Market

Een bezoek aan de Albert Market mag bij een bezoek aan Banjul niet ontbreken. In de verder slaperige stad is het hier in de wirwar van smalle steegjes een drukte van belang. Je vindt de ingang naar de markt op Liberation Avenue net voor de brug over de Gambia rivier naar Barra.

Gun jezelf de tijd om hier rond te dwalen tussen de kraampjes die van alles verkopen. Je kunt het zo gek niet verzinnen of het ligt hier ergens op de markt uitgestalt. Even bijkomen kan ook bij de verschillende eetstalletjes. Probeer dan zeker traditionele Gambiaanse gerechten zoals Dodoma of Yassa.

Albert Market Gambia
Het is altijd een drukte van belang op de Albert Market.

Onderdeel van de Albert Market is de Banjul Craft Market waar je traditionele Afrikaanse kunst en houtsnijwerk kan kopen.

Het nationale Museum

Het grootste museum van het land is het National Museum of The Gambia. Het werd in 1985 geopend door voormalig president Jawara in een groot oud gebouw waar voorheen de, alleen voor blanken toegankelijke, Bathurst Club was gevestigd. In het museum maak je een reis door de geschiedenis van het land. Er zijn veel oude foto’s en traditionele kleding en maskers te bekijken. Hoewel het geheel er een beetje gedateerd uitziet, blijft het een interessante plek om een uurtje te bezichtigen. En misschien is het gedateerde juist wel de bedoeling van een museum…

Independence Drive

Heb je nog tijd over dan kun je een wandeling maken langs de Independence Drive en de Marina Parade. Dit zijn een paar van Banjul’s oudste straten en je vindt er een aantal mooie gebouwen. Zoals het gerechtsgebouw, het Edward Francis ziekenhuis en het indrukwekkende State House. De verblijfplaats van president Barrow en helaas niet toegankelijk voor het publiek. Ook het bezichtigen waard zijn de oude moskee en de St Mary kathedraal. Loop je nog iets verder door dan kom je bij het July 22 plein waar het regeringsgebouw staat.

Uitzicht over Banjul Gambia
Uitzicht over de Banjul-Serekunda Highway vanaf Arch 22. Het bronzen beeld op de voorgrond is onlangs verwijderd, omdat het teveel gelijkenis vertoonde met de voormalige president Jammeh. Die heeft begin 2017 na verloren verkiezingen het land met veel gedoe moeten verlaten. Foto tjabeljan

Bezoek Banjul

Lange tijd was er maar één toegangsweg die de stad met het vaste land verbond. Dit is de Banjul-Serekunda Highway. Sinds begin 2019 is er na voltooiing van de brug over de Gambia rivier een tweede bijgekomen die de stad verbind met Barra op de noordoever van de rivier. Voorheen moest je de oversteek maken met een paar afgeleefde veerdiensten of lokale piroques. Vanwege de lange wachtrijen en boten die vanwege reparaties soms lange tijd uit de vaart waren kon je soms wel een dag zoet zijn hiermee. Met de brug is dit een stuk makkelijker geworden en rij je op je gemak in een minuutje of twintig naar de overkant.

Banjul Airport Gambia

Gedeelde taxi’s naar Bakau en Fajara vertrekken bij het Nationale Museum. En gedeelde taxi’s naar Serekunda, Kololi en Brikama vindt je bij de rotonde op de Freedom Lane en Rene Blain Street.  

Alle toeristische highlights liggen op maximaal dertig minuten lopen van elkaar, maar een gedeelde taxi behoord ook tot de mogelijkheden. Een ritje binnen de stad zou niet meer moeten kosten dan vijftig Dalasi. 

De stad is dus prima te bezoeken voor een dagje vanuit je onderkomen aan de kust. In Banjul is de keus in accommodatie een stuk kleiner. Wij vonden bijvoorbeeld het Princess Diana Hotel en Radio Syd Guesthouse goede (budget) opties. 

(Foto’s Maarten van de Biezen)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.