Geen enkele olifant gestroopt in Zimbabwe

0
1172
Olifant Zimbabwe

Zimbabwe – Sinds vorig jaar zijn er geen gevallen van stroperij van olifanten in het Hwange National Park geregistreerd. Dit heugelijke feit is het gevolg van verschillende partnerschappen voor natuurbehoud. 

In 2013 werden meer dan 120 olifanten gedood door cyanide vergiftiging aan de zuidkant van het grootste wildpark van het land, zegt de Zimbabwe Parks and Wildlife Management Authority (ZimParks). Stropers maakten gebruik van de afwezigheid van rangers in het gebied om illegaal op dieren te jagen rond het Makona gebied van het park. Dat gebied is moeilijk bereikbaar vanwege de slechte zandwegen en het ontbreken van een mobiel netwerk. Het betekend dat het uren duurt voor rangers van het park dat gebied konden bereiken. 

Op 30 september 2019 tekende ZimParks een conservation Memorandum of Understanding (MoU) met het in de Verenigde Staten gevestigde International Fund for Animal Welfare (Ilaw), dat natuurbeschermingsactiviteiten in Hwange National Park financierde. Ifaw heeft 1 miljoen dollar naar ZimParks overgemaakt voor wegherstel, training en huisvesting van rangers, een nieuwe werkplaats, aankoop van voertuigen voor onderzoeksdoeleinden, oprichting van een veterinair laboratorium en de bouw van een nieuw kamp.

Hwange National Park had al die tijd drie administratieve kampen, namelijk Main Camp, Robins Camp en Sinamatela, terwijl Makona Camp de nieuwe faciliteit is die is gebouwd door de samenwerking met Ifaw. Het nieuwe kamp ligt ongeveer 95 km ten zuidwesten van het hoofdkamp op de grens met het Pumula gebied van Tsholotsho.

De oprichting van Makona Camp, dat 4.500 vierkante kilometer gebied zal beheren, zal naar verwachting een grote bijdrage leveren aan het verminderen van stroperij en conflicten tussen mensen en dieren in het wild. Door de aanwezigheid van rangers in de gebieden te vergroten hoopt ZimParks de relaties met de omliggende gemeenschappen te verbeteren.

Minister Ndlovu zei dat het vijfjarige partnerschap tot nu toe een succes is geweest. “We zijn een overeenkomst aangegaan met Ifaw Main om Hwange National Park te ondersteunen en we hebben Makona Camp als de eerste locatie aangewezen, omdat het een van de verste gebieden van Main Camp is en ook het wegennet maakte het moeilijk om hier te komen”.

Minister Ndlovu zegt dat het Makona Camp in de komende maanden klaar zal zijn en dat teams onmiddellijk ter plaatse gaan. 

Chief Siphoso, wiens gebied in Tsholotsho grenst aan het wildpark, zegt dat de oprichting van Makona Camp een grote bijdrage zal leveren bij het aanpakken van conflicten tussen mensen in het wild en het bestrijden van stroperij die in het gebied hoogtij viert.

30-08-21

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.