Weetjes over de vlag van Gambia

0
4336

Wie Gambia een beetje kent weet dat de Gambia rivier de levensader van het land is. Zonder de rivier zou het land waarschijnlijk nooit ontstaan zijn en zou de vlag van Gambia niet hebben bestaan.

De vlag bestaat uit 5 horizontale banen met de kleuren rood, blauw en groen waarbij de blauwe baan in het midden aan beide zijden een smalle witte strook heeft.

De rode baan staat voor de zon en de savannes in het oosten van het land. 

De groene kleur refereert aan de bossen en de landbouw waar veel mensen afhankelijk van zijn.

Het blauw staat voor de kleur van de Gambia rivier, die het land in tweeën splijt. 

Als laatste staan de twee smalle witte lijnen voor eenheid en vrede. 

Britse overheersing

Oude vlag van GambiaTijdens de Britse overheersing zag de vlag er heel anders uit. De grotendeels blauwe vlag had linksboven een kleine versie van de vlag van Engeland. Aan de rechterkant in het midden was er een ronde afbeelding van een olifant die langs een palmboom over de savanne loopt.  Onder in de cirkel stond een G, die refereert aan Gambia.

Vergelijkbare vlaggen

Vlag KareliëAls je de twee smalle witte stroken wegdenkt lijkt de vlag van Gambia op de vlag van de deelrepubliek Karelië  in het noordwesten van Rusland. 

De vlag van Gambia is dus niet heel moeilijk om te herinneren. Denk gewoon aan een vlag met een rivier in het midden. 

Wapenschild Gambia

Gezien er op de savannes in het oosten nog hyena’s voorkomen worden deze gezien als het ‘onofficiële’ dier van Gambia. Echter staan er op het wapenschild van het land twee leeuwen. Deze houden een bijl en een ploeg vast. Tussen de leeuwen staat een schild met dezelfde twee werktuigen. Deze staan symbool voor de landbouw en bosbouw.

Op de banner van het wapenschild staan de woorden progress, peace en prosperity. Die staan voor vooruitgang, vrede en welvaart.

Wapenschild Gambia

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.