Het koele Nyika Plateau is een onontdekt juweeltje

0
2106
Nyika Plateau Malawi
Het koele Nyika Plateau is het onontdekte juweeltje van Malawi.

In het noorden van Malawi ligt het grootste nationale park van het land. Het landschap op het Nyika Plateau heeft weinig gemeen met andere wildparken in Afrika en het lijkt er eerder op dat je je in de schotse hooglanden bevindt. Afgezien van de zebra’s en luipaarden dan.

De glooiende groene heuvels zijn prachtig en de kans is groot dat je ze helemaal voor jezelf hebt. Het woord Nyika komt uit het Swahili en betekend het achterland. Een goed gekozen naam. Het park is extreem geïsoleerd en heeft slecht één onverharde toegangsweg.

Nyika Plateau Malawi
De toegangsweg naar net nationale park Nyika.

Het tussen de 1800 en 2500 meter liggende hoogland is nog niet ontdekt door hordes toeristen. Dat komt voornamelijk, omdat het niet direct op de bekende overlandroute van Kaapstad naar Nairobi ligt. Dat er geen groot wild als olifanten en leeuwen in het park zijn zal ook meespelen. Een heel enkele keer schijnen ze een bezoekje aan het gebied te brengen, maar over het algemeen hebben ze toch de voorkeur aan lager gelegen gebieden.

Nyika Plateau Malawi

Nyika Plateau Malawi

Wel vind je hier kuddes zebra’s en antilopen. Als je geluk hebt spot je een luipaard. Nyika heeft één van de grootste popuplaties luipaarden van het land. Toch laten ze zich niet heel vaak zien. De beste kans heb je in de vroege ochtend of het begin van de avond. Toch blijft het lastig de dieren te ontdekken in het lange gras. Hyena’s maken ook deel uit van de vaste bewoners van het park. Houd ook je ogen open voor wrattenzwijnen. Vaak zie je alleen maar de rechtopstaande staart die uit het gras steekt als hij wegrent.

Nyika Plateau Malawi
Het landschap heeft wel iets weg van de Schotse hooglanden.

Vogelparadijs

Het Nyika plateau is ook bekend om de grote diversiteit aan planten. Zo komen er in het park ruim 200 soorten orchideeën voor. De koelere lucht trekt ook veel vogels aan. Naast struisvogels en neushoornvogels zijn er meer dan 400 andere exotische soorten gesignaleerd. Terwijl in de zomer de zon de grond in de rest van het land verschroeid, blijft de temperatuur in het park altijd aangenaam.

Nyika Plateau Malawi
De verschillende routes op het Nyika plateau zijn duidelijk aangegeven.

Je kan een gids huren en een wandel of fiets safari maken of je gaat met je eigen voertuig het park verkennen. Ik kies ervoor om zelf op onderzoek te gaan. De paden zijn goed aangegeven met ook de afstanden tot verschillende spots in het park. Het is heerlijk wandelen en het fijne is dat ik kan stoppen waar ik wil om te genieten van de stilte. Slechts één keer kom ik andere reizigers tegen die in hun landrover Nyika verkennen. Het zijn Nederlanders, dat dan weer wel. Een andere mogelijkheid is om bij de Chelinda Lodge een paard te huren en er zo op uit te trekken. Voordeel is dat je op deze manier veel dichter bij de kuddes antilopen en zebra’s kan komen.

Nyika Plateau Malawi
In het park vind je ruim 200 verschillende soorten orchideeën.

Overnachten op het Nyika Plateau

Vanwege de grootte van het park is het niet geschikt om te bezoeken als dagtochtje. Om te overnachten in het nationale park heb je twee opties. Bij Chelinda Camp kan je kamperen of een chalet huren. De andere optie is de prijzige maar luxe Chelinda Lodge. Hier zit ook een restaurant bij voor het geval je niet je eigen maaltijd wil bereiden.

Als je in Nyika overnacht, zorg er dan voor dat je minstens één keer ’s nachts een korte wandeling maakt. Je zult versteld staan hoe helder de nachtelijke hemel kan zijn. Als de maan klein is, is het zicht op de melkweg adembenemend. Bij volle maan is het ’s nachts zo licht dat je zonder lamp een boek kan lezen.

Let tijdens je nachtelijke uitje echter niet alleen op de sterrenhemel. Kans is aanwezig dat je oog in oog komt te staan met een hyena. De dieren worden regelmatig gespot rondom Chelinda Camp. Hier komen ze af op de geur van gebraden vlees dat boven het kampvuur staat te sidderen.

Nyika Plateau Malawi
Let op je spullen. Hyena’s eten alles, inclusief de schoenen van mijn Nederlandse buren.

Ook bij onze avondmaaltijd kwam er een vrouwtje langs in de hoop op wat lekkers. Gelukkig bleef ze op afstand van het vuur en konden wij rustig verder met de maaltijd. Wel waren mijn Nederlandse buren die ik eerder tegenkwam in het park de volgende ochtend hun schoenen kwijt die ze buiten de tent hadden laten staan om te luchten.

Nyika Plateau Malawi
Uitzicht vanaf Chosi vieuwpoint.

(Foto’s Maarten van de Biezen)

Nyika Plateau Malawi
Luipaard sporen gespot tijdens de wandeling. De dieren zelf laten zich helaas niet zien.

Nyika Plateau Malawi

Een relatief klein deel van Nyika ligt over de grens in Zambia. Het is echter niet toegestaan om om de grens over te steken. Wil je het deel in Zambia bezoeken zal je eerst het park moeten verlaten en bij een officiële grensovergang de grens oversteken voordat je opnieuw het park betreed.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.