Nyika National Park

0
953
Nyika National Park Zambia

Een klein deel van het nationale park Nyika ligt in Zambia, terwijl het overgrote deel ervan aan de andere kant van de grens in Malawi ligt. Het grootste deel van Nyika bestaat uit open graslanden die zich uitstrekken over glooiende heuvelruggen. Zou je niet beter weten, dan zou je je zo in de scores hooglanden kunnen wanen. Tot je opeens achter de volgende heuvel oog in oog staat met een kudde zebra’s en er ’s avonds een hyena op bezoek komt bij je kampvuur. Nyika is dan ook één van de meest bijzondere plekken op het Afrikaanse continent. 

P5311408

Naast de groene heuvels, waarvan sommige hellingen zijn bedekt met wilde bloemen, bestaat het landschap uit enkele rotspartijen en kleine tropische bossen.  Door de hoogte van het Nyika Plateau is het overdag aangenaam warm in tegenstelling tot de intense soms hitte in de rest van het land. De bergachtige vegetatie trekt grote aantallen antilopen aan, zoals duiker, eland en roan en het park heeft één van de hoogste dichtheden van luipaarden in centraal Afrika. Toch moet je een beetje geluk hebben die laatste te zien. Tussen de hoge grassen blijken de dieren een meester te zijn in verstoppertje spelen. 

Nyika

Ook voor vogelaars valt er een hoop te genieten. Meer dan 400 soorten vogels zijn in het park waargenomen, waaronder zeldzame soorten zoals de Denhams trap en de lelkraanvogel. Ook kan je er de roodvleugelfrankolijn tegen komen, een soort die alleen in dit deel van Afrika voorkomt.

Denham's Bustard

Bezoek het Nyika National Park

De wilde dieren mogen het wel, maar bezoekers mogen het niet. De grens oversteken in het park. Wil je beide delen van het park bezoeken dan zal je eerst het park weer moeten verlaten en via een officiële grensovergang de grens oversteken voor je het park opnieuw betreed. In de praktijk is het simpeler om alleen het deel dat in Malawi ligt te bezoeken. Daar is een goed wegennet in het park en zijn er voorzieningen voor reizigers en je kan er geweldig mountainbiken en wandelen op duidelijk gemarkeerde paden. Het landschap is in beide landen nagenoeg gelijk. Ga je toch voor een avontuur in het deel van Zambia, dan weet je in ieder geval wel zeker dat je dat deel van het park helemaal voor jezelf hebt.

Meer informatie over het deel van het park in Malawi lees je hier, het koele Nyika Plateau is een onontdekt juweeltje.

Thazima Gate

Het park kan het hele jaar door bezocht worden. Het ‘warme’ seizoen duurt van september tot en met mei. Temperaturen overdag liggen dan rond de 20 graden. Als de zon onder gaat kan het er ’s avonds ook best fris worden. De meeste regen valt tussen december en maart. Tijdens de regenmaanden transformeren de droge bruine heuvels in glooiende groene tapijten met overal bloeiende bloemen. Het landschap is in deze tijd op zijn mooist, hoewel de wilde dieren dan wel iets minder goed te zien zijn. In het regenseizoen komen er ook grote aantallen trekvogels naar Nyika. Het koude seizoen is van juni tot augustus en er kan  dan ook vorst optreden. Bezoek je Nyika National Park in deze maanden vergeet dan vooral niet warme kleding in te pakken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.