Ifrane National Park, de tuin van Eden

0
1731
Ifrane National Park

Ifrane National Park strekt zich uit over 500 vierkante kilometer cederbos, glooiende groene heuvels en bergachtig terrein in het Midden Atlasgebergte. Ifrane wordt vaak de ‘Tuin van Eden’ van Marokko genoemd vanwege de contrasterende scènes van drassige moerassen, kersenboomgaarden en alpenbossen. Bezoekers verwonderen zich vaak over de enorme diverse ecologie van dit beschermde park dat op geen ander landschap in Marokko lijkt.

Ceder tree

De regio herbergt een tiende van de cederbossen ter wereld. De hoogte van het berggebied varieert van 1300 tot 2000 meter. De hogere bergtoppen die je er ziet bevinden zich in het naburige Toubkal National Park met onder andere de beroemde berg Toubkal.  

Twee meren in het gebied, het Afennourir en Tifounassine meer, zijn Ramsar sites. Dat houdt in dat het watergebieden zijn van internationale betekenis, in het bijzonder als verblijfplaats voor watervogels. Maar dat is niet het enigste bijzondere aan het park. Ifrane is de thuisbasis van ’s werelds grootste concentratie berberapen. 

Ifrane

De berberaap

De berberaap kwam vroeger voor van Marokko tot Libië en Egypte, maar komt nu alleen nog maar voor in de cederbossen van het Atlasgebergte in Marokko en Algerije, tot 2000 meter hoogte. Ook wordt hij aangetroffen in eikenbossen en op begroeide rotshellingen. De berberaap leeft in groepen van 7 tot 40 dieren. In een groep leven vaak meerdere volwassen mannetjes. De mannetjes werken samen om roofdieren weg te jagen. Mannetjes wisselen vaak van groep, terwijl vrouwtjes hun hele leven in één groep blijven.

De berberaap is de enige makaak die buiten Azië voorkomt. Hij heeft net als de meeste andere makaken een kaal gezicht, maar geen staart. Dit laatste is een aanpassing aan het leven op de grond. Berberapen besteden meer tijd op de grond dan enige andere makaak. 

Naast het enorme aantal Berberapen dat van boom naar boom schiet en toeschouwers vermaken met hun capriolen kan je ook uitkijken naar ander wild. Zo leven er ook wilde zwijnen, genetkatten, goudjakhalzen en de caracal. Om die te zien moet je wel een beetje meer geluk hebben. 

Silk in last sunlight

Ifrane National Park herbergt een rijke diversiteit aan fauna en flora, met heel verschillende ecologische zones. De moerasgebieden rondom de meren zijn gewilde bestemmingen voor vogelspotters. Te spotten vogelsoorten zijn onder meer meerkoeten, zilverreigers, snippen, flamingo’s, de Alpengierzwaluw, bruine kiekendief en de havikarend. In het park zijn verschillende speciale vogel uitkijkpunten gemaakt. 

Uniek wandelgebied

De beste manier om de regio te verkennen, is door één van de vele wandelroutes en natuurpaden te bewandelen die door het park lopen. Naast schilderachtige uitkijkpunten kom je ongetwijfeld lokale Berbergemeenschappen tegen die in het gebied hun schapen hoeden. Het park is dan ook een uitstekende bestemming voor de liefhebber van het buitenleven. Ifrane biedt een scala aan bergpaden voor zowel de beginnende als doorgewinterde wandelaar. Alle wandelroutes in het park zijn duidelijk gemarkeerd. 

Ifrane National Park

Er zijn 6 hoofdroutes waarvan er 2 ook geschikt zijn voor mountainbikers en ruiters die de omgeving per paard willen verkennen. De Panorama route is een vrij korte wandeling (3,4 km) die zich een weg baant door beboste gebieden. Loop Trail (5,8 km) is ideaal om vogels te kijken en apen te spotten en Monkey Trail (7,3 km) is een grote favoriet bij bezoekers. Zoals de naam al doet vermoeden voornamelijk om de grote hoeveelheid berberapen die je onderweg tegenkomt. De beste maanden om het gebied per voet te verkennen zijn van juni tot september. 

Populair skigebied

In de winter trekken skifanaten naar de steile berghellingen die dan bedekt zijn met dikke sneeuw. Het skistation in het park doet niet onder voor die van de vergelijkbare tegenhangers in Europa. Zou je er in de wintermaanden gedropt worden zonder de bestemming te kennen dan zou je je nooit kunnen bedenken dat je je in Marokko bevindt.

Bezoek Ifrane National Park

Deze unieke bestemming is gemakkelijk bereikbaar vanuit de naburige stad Fez, een populaire toeristenbestemming die bij vrijwel iedere vakantieganger die naar Marokko komt op de route ligt. Er is ook een internationale luchthaven in de Fez, die op ongeveer twee uur rijden van het park ligt.

Ifrane

Ifrane National Park is het hele jaar door en zeven dagen per week geopend. Tijdens de winter, van november tot maart, heerst er een typisch Europese skisfeer rond het Michlifen skistation. Tijdens de zomermaanden is de regio ideaal voor uitgebreide wandeltochten. 

Ifrane Marokko

Overnachten kan in Ifrane of in één van de alpine chateaus in de buurt van het nationale park. De chateaus zijn gedecoreerd in gedurfde en warme kleuren en staan in een decor dat aan Zwitserland doet denken. Rondom het park zijn verder nog tal van eersteklas golfresorts en vijfsterrenhotels. Ook is er een verscheidenheid aan budgetaccommodatie te vinden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.