Ile de Carabane

0
3135
Ile de Carabane Casamance Senegal
Hoewel het grootste deel van Carabane bedekt is met mangroven, is er bij het dorpje een stuk strand met palmbomen te vinden.

Ile de Carabane, ook wel gewoon Karabane genoemd is een eilandje en dorpje in de mond van de Casamance rivier. Het eiland is bijna compleet omringt door mangrove bossen en de enorme diversiteit aan vogels maakt het eiland tot waar paradijs voor vogelaars. Ook komen in dit deel van de Casamance rivier veel tuimelaar dolfijnen voor, die we dan ook regelmatig voorbij zien zwemmen als we op het strand liggen te relaxen.

Ile de Carabane Casamance Senegal
De huizen van het dorp Carabane staan tot op de rand van de Casamance rivier.

Relaxen op het strand is hier een favoriete bezigheid voor de enkele reizigers die langskomen. Verder kun je het eiland verkennen dat naast het dorpje voornamelijk bestaat uit palmbomen en aangeplante fruitbomen zoals cashew en sinaasappels. Het overgrote deel bestaat echter uit mangroven bossen die alleen per boot of kano zijn te ontdekken.

Ile de Carabane Casamance Senegal
Op onderzoek uit in de mangrove rondom Ile de Carabane.

Het eiland was vroeger een frans handelsstation. Een afbrokkelende kerk en de oude katholieke begraafplaats zijn nog zichtbare overblijfselen uit die tijd. Ook vind je er het graf van de franse marine kapitein Aristide Protet. Hij werd bij een aanval geraakt door een vergiftigde pijl. Zijn laatste wens was om staand begraven te worden met zijn gezicht naar de zee. En zo geschiedde.

Ile de Carabane Casamance Senegal
Het graf van de franse kapitein Aristide Protet die hier staand met zijn gezicht naar zee is begraven.

Carabane werd in 2003 toegevoegd aan de lijst van historische bezienswaardigheden en monumenten in Senegal. Ook is er een verzoek ingediend om het eiland op de Werelderfgoedlijst van UNSECO geplaatst te krijgen.

Bereikbaarheid Ile de Carabane

Er vertrekt dagelijks een boot van/ naar naar Elinkine en de reis duurt ongeveer 30 tot 40 minuten. De vertrektijden zijn afhankelijk van de getijden. Vraag hier dus naar de dag voor vertrek. Dan nog kan het zijn dat je uren moet wachten.

Ile de Carabane Casamance Senegal
Met laag water is het vaak zoeken naar een begaanbare weg door de mangroven rond het eiland.

Bij ons bezoek moesten we van boot wisselen, omdat de eerste te zwaar beladen was en het water over de rand gutste. Na twee uur vertraging kwamen we met de nieuwe boot terecht in laag tij. Het gevolg was dat alle passagiers overboord moesten om de boot door de ondiepe stukken te duwen. Dat eindigde in een ongeorganiseerd zootje, maar toch tovert het terugdenken aan het duwen van de boot door de modder nog steeds een glimlach om mijn gezicht. Reizen in dit gebied van de Casamance vraagt wat flexibiliteit.

Op het eiland zijn een paar hotels en guesthouses. Een leuke plek is het oude omgebouwde katholieke missiehuis uit 1880.

(Foto’s: Maarten van de Biezen)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.