De Casamance 

0
3942
Niafarang Senegal
Anna zeeft de rijst in Niafarang.

Na een wandeling van twee uur over verlaten stranden loop ik terug naar het dorp. Terwijl ik door de mangrove en rijstvelden loop wordt het tromgeroffel van een djembe steeds luider. Op het dorpsplein midden tussen de huisjes met rieten daken en onder een enorme kapok boom is een feestje in volle gang. Ik krijg een mok palmwijn aangereikt en begeef me onder de feestgangers. Welkom in de Casamance!

Niafrang ceremony festival
Traditionele ceremony aan het begin van het Niafrang Festival dat hier voor het eerst gehouden werd. De planning is dat dit een evenement wordt dat om de drie jaar terugkeert in januari of februari.

De Casamance ligt in het zuiden van Senegal en is beroemd vanwege de mooie natuur en prachtige stranden. De provincie ligt ongeveer 450 kilometer onder de hoofdstad Dakar en voelt aan als een compleet andere wereld. Hier zijn de zanderige, droge landschappen van het Noorden ver te zoeken. In de Casamance vind je dichte bossen, verschillende rivieren, delta’s en enorme palmbomen. Je ziet vrouwen door groene rijstvelden lopen, terwijl ze de oogst balanceren op hun hoofd. Je reist door mangrove moerassen en mooie bossen. De Casamance is het groene hart van Senegal. 

Karone Boune Casamance Senegal
Catherine met haar vriend op de aanlegsteiger in Boune.

In dit smalle stukje land dat ingeklemd ligt tussen Gambia en Guinée-Bissau vind je nog traditionele dorpen waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Veel dorpjes hebben geen elektra en stromend water. En hoewel dat sommige toeristen afschrikt, is dit waar het echte Afrika begint. Niet meer ieder uur je Facebook checken, maar geniet van echte natuur en de gastvrijheid van de lokale bevolking.

Ziguinchor is de hoofdstad van de Casamance en is een goede basis om het gebied te verkennen. In de stad vind je talloze kleine hotelletjes  en gezellige schaduwrijke terrasjes. 

Casamance rivier Ziguinchor Senegal
Onze gids brengt ons naar de mooiste plekjes op de Casamance rivier.

Is het veilig in de Casamance?

De Casamance heeft een slechte naam vanwege rebellen die vochten voor afsplitsing van de regio van de rest van Senegal. Tegenwoordig is de rust terug gekeerd en tijdens een wandeling door Amsterdam loop je waarschijnlijk meer gevaar. Ja er zijn incidenten geweest, maar nooit zijn toeristen het doelwit geweest. De rebellen weten dat ze het toerisme nodig hebben mochten ze ooit in hun plannen slagen. Feit is dat het conflict al jaren niet meer in het nieuws is geweest, wat op zichzelf goed nieuws is. Een lang verhaal kort: De Casamance is een geweldige bestemming waar de mensen je gastvrij zullen ontvangen. Je zult er veilig zijn en er de tijd van je leven hebben!

Een aantal highlights

Bij Cap Skirring vind je de mooiste stranden van Senegal. Ze doen niet onder voor de stranden van de Petite Cote in het noorden. Doordat de Casamance lange tijd een negatief reisadvies heeft gehad zijn deze nog niet ontdekt bij het grote publiek en is het er nooit echt druk met toeristen.

Cap Skirring Casamance Senegal
Uitgestrekte stranden bij Cap Skirring in de Casamance.

In de Casamance rivier bij Ziguinchor kan je op zoek gaan naar dolfijnen die daar een aantal vaste plekken hebben waar ze hun vis vangen. In de relaxte provincie hoofdstad hangt een aangename sfeer en het is een goede plek om een paar dagen bij te komen van je avonturen in het gebied.

Relaxen doe je ook in Kafountine waar de typische bezigheid van bezoekers zich meestal beperkt tot het met een koud drankje vanuit je hangmat over de oceaan kijken. Of ontdek het naastgelegen Abene met zijn rasta invloeden.

chez Vero Abene Casamance Senegal
Live muziek bij Chez Vero. Elk weekeind speelt er wel ergens live band in Abene.

Bezoek mysterieuze eilanden

Back to basics is het op de mysterieuze Karone eilanden. Deze vijf eilandjes liggen midden in een enorm mangrovegebied. Op de eilandjes bezoek je een aantal traditionele Diola dorpjes. Kijk niet raar op als je hier opeens midden in een enorm veld met cannabis planten staat. Een ander eiland dat de moeite waard is om te bezoeken is Carabane. Het vogelparadijs is omringt door mangroven en langs de rivier rust je uit op leuke strandjes.

Palm Wine Niafrang Casamance Senegal
Palmwijntapper in Niafrang.

Vergeet ook niet de lokale palmwijn uit te proberen. Het sap wordt rechtstreeks uit de boom getapt en heeft afhankelijk van hoe lang geleden dat is gebeurd een alcoholpercentage van tussen de vier en veertig procent.

Spot zeekoeien in de Casamance rivier

Zeekoeien spotten doe je in het afgelegen dorpje Pointe Saint-Georges. Hier vind je de misschien wel grootste populatie zeekoeien van West Afrika. Bij eb is het bijna gegarandeerd dat je de dieren ziet vanwege een aantal zoetwaterbronnen op een vaste plek in de rivier. 

Zeekoeien Pointe Saint-Georges
Strand langs de Casamance rivier bij Pointe Saint-Georges.

Als laatste maar zeker niet de minste, het is onze favoriete plek in de Casamance. Bezoek het dorpje Niafarang. Dit Diola dorpje ligt aan de kust net onder de grens met Gambia. Ervaar hier het echte traditionele dorpsleven met haar vriendelijke inwoners die altijd in zijn voor een feestje. Of zoek rust en stilte op langs de uitgestrekte verlaten stranden aan zee. 

(Foto’s: Maarten van de Biezen)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.