Dolfijnen spotten bij Ziguinchor

0
2559
Casamance rivier Ziguinchor Senegal
Onze gids brengt ons naar de mooiste plekjes op de Casamance rivier.

Ziguinchor is de hoofdstad van de Casamance. Het ligt aan de oever van de Casamancerivier en is de grootste stad in het zuiden van Senegal. De stad werd gesticht door de Portugezen en invloeden zijn nog steeds zichtbaar als we door de straten tussen de oude koloniale gebouwen door wandelen.

Ziguinchor verveelt nooit

Het ritme ligt hier stukken lager dan in bijvoorbeeld Dakar en de stad voelt eerder aan als een groot dorp. Op het eerste gezicht lijkt Ziguinchor niet veel te bieden te hebben. Veel reizigers bezoeken het alleen als een overstap op hun reis tussen twee bestemmingen. Een gemiste kans.

Blijf wat langer, pas je aan aan het ritme van de inwoners en de stad kan zomaar een speciaal plekje tijdens de reis worden. Het is ons overkomen en vele bezoeken later verveelt de stad nooit.

Ziguinchor Casamance Senegal
Ziguinchor is de hoofdstad van de Casamance.

Dolfijnen spotten in de Casamancerivier

We merken wel dat we wat meer landinwaarts zijn en de temperaturen stijgen hier vaak boven de 30 graden uit. Geen probleem want we gaan hier met een traditionele boot de rivier op. Zonnebrand smeren en op zoek naar de dolfijnen die een aantal vaste plekken in de mangrove hebben om op vis te jagen.

Er is natuurlijk geen garantie dat we de dieren zullen spotten, maar de ervaring leert dat het vaak wel lukt. Ook deze keer is het raak en horen we de dolfijnen voor we ze zien.

Een zacht ‘phoef’ klein klinkt een meter of 20 naast de boot als één van de dolfijnen boven het water uitkomt om te ademen.

Hij blijkt al snel onderdeel te zijn van een grotere groep en al snel zien wel links en rechts om de boot heen de zwarte vinnen het wateroppervlak doorsnijden.

Zandbanken vol met flamingoes

Naast de dolfijnen komen we langs een aantal zandbanken in de rivier waar bij laag water tientallen flamingo’s en andere roofvogels zich verzamelen.

Door het lage water is de stroming in de rivier ook flink toegenomen en we zien een visser in zijn kano zwoegen om tegen de stroom in terug naar de stad te peddelen. Na een kort overleg wordt een lijntje uitgegooid en slepen we de kano een stuk achter ons mee.

Dolfijnen in de Casamance rivier bij Ziguinchor
De dolfijnen op de foto zetten blijkt nog een lastig karwei. Je weet nooit waar de dieren boven het water uit zullen komen.

Overnachten in Ziguinchor

In de stad is voldoende accommodatie te vinden. Onze accommodatie in de stad is het prachtige gelegen hotel ‘Le Perroquet’. Met het restaurant dat uitkijkt over de Casamancerivier is het genieten terwijl een zwoele avond invalt.

Een drankje op het terras terwijl we de laatste vissersbootjes zien terugkeren voor de nacht is de perfecte afsluiter van de dag. Kan je echter geen genoeg krijgen van de stad, dan is er een discotheek en nachtclub op loopafstand waar je je tot in de late uurtjes kan vermaken.

Ziguinchor

Bij de receptie van Le Perroquet kun je een boot met gids regelen die je naar de dolfijnen in de rivier brengt, maar ook bij andere hotels in de stad is deze excursie te boeken.

Hotel Le Perroquet Ziguinchor Casamance Senegal
We vertrekken op onze speurtocht naar de dolfijnen vanaf ons hotel Le Perroquet.

(Foto’s & film: Maarten van de Biezen)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.