Iles De La Madeleine

0
1783
Iles De La Madeleine Senegal
Iles De La Madeleine is het kleinste natuurpark ter wereld. Foto Dorothy Voorhees

De eilandengroep Iles De La Madeleine ligt ten westen van de hoofdstad Dakar. De eilanden zijn onbewoond en uitgeroepenen tot een nationaal natuurreservaat. Nou is eilandengroep een groot woord want het bestaat maar uit twee eilandjes. Met haar oppervlakte van 45 vierkante kilometer is Iles De La Madeleine daarmee het kleinste nationale park ter wereld. Het nationale park staat tevens op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Volgens de legendes bij de lokale bevolkinggroep de Lébou leeft op Iles De La Madeleine de beschermgeest van Dakar, Ndoek-Daour. Regelmatig brengen ze voedsel en drank naar de eilanden om de geest gunstig te stemmen en om zo de vrede in de hoofdstad van Senegal te bewaren.

Iles De La Madeleine Dakar
Op Iles De La Madeleine leeft de beschermgeest van Dakar, Ndoek-Daour. Foto Dorothy Voorhees

Op het eiland vind je de resten van een woning die volgens de verhalen is gebouwd door een franse missionaris die hier in de 16e eeuw naartoe verbannen was. Hierna zijn de eilanden altijd onbewoond gebleven.

Roodsnavelkeerkringvogels

Het hoofdeiland Sarpan (of Île aux Serpents) is zeker een bezoek waard, vooral als je een vogelaar of natuurliefhebber bent. Je vindt hier een kolonie van zeldzame Roodsnavelkeerkringvogels. Deze komen naast hier op Iles De La Madeleine alleen voor op de Galapagos eilanden bij Ecuador in Zuid Amerika. De vogels nestelen onder de rotsen op de steile hellingen van het eiland en worden vaak gezien terwijl ze foerageren over zee of over het eiland op zoek naar voedsel. Op de eilanden leven naar schattig zo’n 30 stelletjes.

Roodsnavelkeerkringvogel
De Roodsnavelkeerkringvogel. Foto Dominic Sherony

Daarnaast vind je er verschillende broedkolonies van grote aalscholvers, Jan van Genten en andere zee volgels. Deze hebben zich genesteld op de rotsen en in de kleine baobabs die op het eiland groeien. Al deze vogels hebben ook geleid tot de bijnaam van de eilanden. Op franse zeekaarten uit de 17e eeuw staan ze bekend als Isles de Merde, oftewel de bescheten eilanden. Een passende naam gezien de rotsen op verschillende plekken helemaal wit zijn van de vogelpoep. Dit is vooral het geval op het kleinere eiland Ile Lougne.

Bezoek Iles De La Madeleine

Om Iles De La Madeleine te bezoeken moet je langs gaan bij of bellen (33 821 8182) met de National Park Office. Deze vind je aan de Route de la Corniche in de wijk Fann Hock in Dakar. Het kantoor ligt iets ten zuiden van het amusement park Magic Land. Hier regel je een boot en gids. Houdt er rekening mee dat er op Iles De La Madeleine geen enkele voorzieningen zijn. Voor een gemiddeld bezoek is 4 uur vaak lang genoeg, dus neem alles mee dat je denkt nodig te hebben in die tijd. 

Op het hoofdeiland Sarpan is een afgeschermde rotspoel waar je lekker kan zwemmen en snorkelen dus pak zeker ook je badkleding in. Reken op ongeveer 15.000 CFA voor de boot en een extra 5000 CFA voor de gids.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.