Georgetown heet nu Janjanbureh

0
2430
Janjanbureh slavernij verleden
Ter gedachtenis aan het slavernij verleden van Janjanbureh. Foto tjabeljan

Zo’n 200 kilometer landinwaarts halverwege de Gambia rivier vaar je bij Lamin Koto met een pontje naar het dorp Janjanbureh op Maccarthy Island. Door de strategische ligging midden in de rivier, was het eiland in de tijd van de Britse overheersing de belangrijkste handelspost van Gambia. Tot 1995 was de naam van Janjanbureh ‘Georgetown’ en zo is het bij de lokale bevolking nog steeds bekend.  

Naast de handel in goederen werd er in die tijd ook gehandeld in slaven. Deze werden hiervandaan naar Banjul verscheept en daarna verder de atlantische oceaan over. Op wat oude muren van pakhuizen na waarin de slaven gevangen zaten, zie je verder weinig terug van deze donkere periode.  

Ook is er weinig meer te zien van de goederenhandel in het verleden. Tegenwoordig is Janjanbureh een slaperig dorp met zo’n 4000 inwoners. Voor toeristen is er in het dorp weinig te beleven.

Straat in Janjanbureh
Straat in Janjanbureh. Foto Radosław Botev.

Aan de rand van het dorp vind je het Kankurang Centre. Een klein museum met een tentoonstelling over traditionele ceremonies en maskers. Op Owen Street vlak bij het politiebureau vind je het laatste houten huis dat is gebouwd in de creool stijl. Origineel gebouwd door de Jones familie, voormalige slaven die na hun vrijlating in 1832 naar het eiland werden gebracht. 

Uitvalsbasis voor vistrips en boottochten

Janjanbureh is echter wel een fantastische uitvalsbasis voor vistrips en boottochten in de omgeving. Vogelaars kunnen hun hart ophalen langs de weg die vanuit het dorp langs de gevangenis richting het westen loopt. Bij een wandeling naar het bos bij het voormalige Bird Safai Camp kan je vele soorten vogels spotten. Met een beetje geluk zie je onderweg ook nog wat apen door de bomen slingeren.

Boot op de Gambia Rivier bij Janjanbureh
Met de boot verken je de oevers van de Gambia rivier of vaar je naar Baboon Island. Foto tjabeljan

Lamin Koto Stone Circle

Op de noordoever van de Gambia rivier vind je op zo’n 1,5 kilometer van Lamin Koto (waar de pont aanmeert) de Lamin Koto Stone Circle. Deze steencirkel ligt onder een grote boom aan de oostkant van de weg naar Farafenni. Hij is niet zo indrukwekkend als de steencirkels bij Wassu en Mer Batch, maar het kan een leuke wandeling zijn tijdens een verloren middag. 

Of verken met een boot het River Gambia National Park en Baboon Island waar overigens geen bavianen te vinden zijn, maar chimpansees. Het eiland wordt gebruikt als opvang voor verweesde chimpansees en de dieren worden elke dag bijgevoerd. Je mag het eiland niet betreden, maar vaak zijn de dieren te spotten in de bomen langs de waterkant. 

Bezoek Janjanbureh

Janjanbureh is sinds 2010 vanaf de zuidoever te bereiken via de brug bij Sankulay Kunda. Naar de noordoever zul je de pont moeten nemen. Deze vaart dagelijks heen en weer tussen 8.00 en 18.30 uur en doet zo’n 5 minuten over de overtocht.

Veerpont Janjanbureh
De veerpont tussen Janjanbureh & Lamin Koto. Foto tjabeljan

Dagelijks rijden er gedeelde taxi’s en busjes tussen Serekunda en Basse die je kunnen afzetten bij de veerpont. Vanuit Lamin Koto rijdt er dagelijks een bus naar Basse. Wil je naar het westen dan kun je het beste één van de minibussen aanhouden die regelmatig in de richting van de kust van Gambia rijden. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.