Kazuma Pan National Park

0
1205
Kazuma Pan National Park Zimbabwe

Op de grens tussen Zimbabwe en Botswana ligt het nationale park Kazuma Pan. Het bestaat uit een ongerepte wildernis die bekend staat om de grote aantallen buffels (2000+) en olifanten. Het park heeft qua uiterlijk wel wat weg van de grote Oost Afrikaanse vlaktes en kent ook massale wildmigraties van september tot november. Het landschap wijkt daarmee af van de gebruikelijke boslandschappen met rotsformaties die je in andere Zimbabwaanse parken aantreft.

https://flic.kr/p/29BFVK

Kazuma Pan is 31 hectare groot en is opgericht als toevluchtsoord voor het wild tijdens het jachtseizoen in de naastgelegen Matetsi Safari Area. Binnen het park is er een reeks pannen, waarvan een aantal tijdens het droge seizoen gevuld worden met grondwater dat omhoog wordt gepompt. Deze permanente waterbronnen zorgen ervoor dat wilde dieren tussen Botswana en Zimbabwe migreren, vooral tegen het einde van het droge seizoen van september tot de eerste regens van november of december. 

Planet Earth First !

De prachtige landschappen van open grasland, natuurlijke pannen en kleine Mopane bossen herbergen een grote verscheidenheid aan wild. Dieren die in Kazuma Pan National Park te zien zijn, zijn onder meer leeuwen, luipaarden, giraffen, zebra’s, gemsbokken, roanantilope, sabelantilope, hartenbeest, elandantilope en rietbokken. Olifanten en Kaapse buffels zijn in grote aantallen aanwezig tegen het einde van het droge seizoen wanneer water elders schaars is. Witte neushoorns worden ook vaak gezien. De Kazuma pannen trekken daarnaast veel vogels aan, wat het park ook voor vogelliefhebbers interessant maakt.

Oribi antilope

Een bijzondere soort voor het Kazuma Pan National Park is de oribi, een kleine antilope, die vrij zeldzaam is in Zimbabwe. Cheeta’s en Afrikaanse wilde honden zijn nog steeds aanwezig, maar zijn zeldzaam. Leeuwen daarentegen zijn er wel veel in het park.

Oribi

Een groot deel van het park bestaat uit grasland, omzoomd door mopane bossen. Nadat Kazuma in 1949 tot Nationaal Park was uitgeroepen, verloor het die status in 1964 na een gebrek aan ontwikkeling. In 1975 kreeg het echter de status van nationaal park weer terug onder de Parks and Wild Life Act.

Bezoek Kazuma Pan National Park

Kazuma Pan ligt tussen Kazungula en het nationale park Hwange. Je komt er door op de weg van Bulawayo naar Victoria Falls (A8) de afslag naar Robins Camp/ Pandamatenga te nemen. Na 25 kilometer kom je bij het kantoor van het Department of National Parks and Wild Life Management. Hier moet je je registreren voor je verder naar het park kan. Vanaf Pandamatenga waar je je nogmaals registreert bij de politiepost is het nog zo’n 25 kilometer tot het park. Een vierwiel aangedreven auto is een must om Kazuma Pan te bezoeken.

Kazuma Pan roads

Er is geen accommodatie in het park, maar kamperen is toegestaan op twee kampeerplekken: Insiza Camp en Kasetsheti Camp. Beide hebben slechts beperkte voorzieningen (bush toiletten en braaiplekken). Om hier te overnachten moet je wel toestemming hebben van het Department of National Parks and Wild Life Management. Om te kamperen moet je volledig zelfvoorzienend zijn.

https://flic.kr/p/29FVq5

Net over de grens in Botswana is Camp Kuzuma in het Kazuma Forest Reserve ook een goede optie.

Om de natuur bij Kazuma te beschermen, zijn er bezoekersbeperkingen. Er mogen per nacht maar twee groepen in het park overnachten op de kampeerplekken waar elk zo’n 10 man kan overnachten. Tijdens de natte seizoenen in januari en februari is het park gesloten voor het publiek. De beste tijd om het park te bezoeken is tijdens het droge seizoen van september tot december. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.