Kiang West National Park

0
2822
Kiang West Gambia Savanne

Het nationale park Kiang West ligt zo’n 150 kilometer landinwaarts van de kust en de hoofdstad Banjul. In het noorden grenst het park aan de Gambia rivier. Het is met 115 vierkante kilometer het grootste natuurpark in Gambia. 

Het park bestaat uit verschillende landschappen, zoals kleine stukjes tropisch woud, mangrove bossen en voornamelijk savanne. Ieder gebied heeft zijn eigen biodiversiteit, wat het dierenleven vrij gevarieerd maakt. Zo leven er verschillende soorten apen, waaronder de bruine baviaan. Ook leven er wrattenzwijnen, krokodillen en verschillende slangensoorten. Andere dieren zoals een paar soorten antilopen, luipaarden en hyena’s laten zich zelden zien. Wel is de diversiteit aan vogels groot, zo zijn er ruim 300 soorten genoteerd die Kiang West bezoeken. Eén van de beste plekken in het park om vogels te spotten is Tubabkollon Point. Ook de grond neushoornvogel wordt hier regelmatig gezien. Een vogel die door de lokale bevolking nog met veel bijgeloof wordt bekeken (en het liefst wordt weggejaagd). 

Kiang West Gambia Hornbill

Door de mangrove bossen kronkelen de rivierkreken (bolongs) Nganingkoi, Jarin and Jali. Tussen de met oesters begroeide wortelstelsels wemelt het van de vissen en door de bomen slingeren regelmatig groene-vervet apen. Bij laag water is er goede kans dat je een krokodil op een drooggevallen stuk zand ziet liggen. Op de savannes laat het wild zich echter minder makkelijk zien. 

Kiang West National Park I

De gids laat ons tijdens een rondje door het park weten dat er een investeerder uit Zuid-Afrika is die het grote wild weer wil terug brengen naar Kiang West. Dit was al eens eerder door hem geprobeerd, maar dat was onder het bestuur van Jammeh. Er is goede hoop dat de nieuwe regering onder leiding van Barrow wel wat ziet in de plannen. Het zou goed zijn voor het toerisme, gezien de behoefte om wild te spotten er wel is bij de toeristen. Dit blijkt wel dat veel mensen vanuit hun hotels op de Senegambia strip een dagje de grens oversteken naar het dichtbij gelegen Fathala Reservaat in Senegal. 

Bezoek Kiang West National Park

Het hoofdkwartier van Kiang West vind je in het dorpje Dumboto, dat op een kwartiertje rijden van Tendaba Village ligt. Hier vind je ook accommodatie mogelijkheden. Vanuit Tendaba Camp worden er 4×4 safari’s aangeboden. 

Heb je eigen vervoer dan kan je naast Dumboto ook bij het dorpje Batteling de toegang voor het park betalen. Het is dan nog 3 kilometer rijden naar de ingang van het park waarvandaan je het gebied op je gemak zelf kan gaan verkennen. 

Zoals in alle wildparken van Afrika heb je vroeg in de ochtend of wat later in de middag de beste kans om wild te zien. Daarnaast zijn de dieren aan het eind van het droge seizoen (april-mei) het makkelijkst te vinden, gezien de vegetatie dan flink uitgedund is. Aan de andere kant is het dan wel droog en dor op de savanne. De natuur is dan ook op zijn mooist (en groenst) aan het eind van het regenseizoen. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.