Kora National Park

0
1356
Kora National Park hyena

Het nationale park Kora in Kenia is een echte wildernis dat nog maar zelden wordt bezocht. Het ligt in Tana River County, 125 kilometer ten oosten van Mount Kenya. Het gebied werd in 1973 uitgeroepen tot natuurreservaat en kreeg 3 dagen voor de moord door stropers op George Adamson de status van Nationaal Park.

In het noorden grenst Kora aan het nationale park Meru en de Tana rivier. In de rivier bevinden zich de Adamson’s Falls, Grand Falls en de Kora stroomversnellingen. Langs de rivier zijn meestal wel olifanten te vinden die verkoeling zoeken voor de brandende zon. De oostelijke grens wordt gekenmerkt door de rivier de Mwitamvisi. Naast deze twee permanente waterbronnen kent het park ook verschillende seizoensgebonden rivieren.

De vegetatie in het park bestaat voornamelijk uit acacia bushland. Vanuit het landschap duiken regelmatig rotsachtige heuvels op. De hoogste van deze zogeheten inselbergen zijn Mansumbi (488m), Kumbulanwa (450m) en Kora Rock (442m). Kora heeft een oppervlakte van 1788 vierkante kilometer en is daarmee het op twee na grootste beschermde natuurgebied in Kenia.

Kora is een werk in uitvoering

Er is een grote verscheidenheid aan diersoorten in het park, waaronder de caracal, cheetah, olifant, genet, nijlpaard, gevlekte en gestreepte hyena, luipaard, serval, wilde kat en verschillende soorten antilopen. Kora is door de jaren heen verwoest door droogte en stroperij en is nu een ‘werk in uitvoering’ De aantallen wild benaderen dan ook bij lange na niet de oude glorie tijden. Toch is Kora op de goede weg om weer een park van betekenis te worden. Het wild laat zich nog niet altijd heel makkelijk zien, maar voor wie nog een echte afgelegen wildernis wil beleven biedt Kora een fantastische bestemming. 

Tony Fitzjohn en Jamie Manuel werken momenteel hard samen met de George Adamson Wildlife Trust om het park weer toegankelijker te maken voor het publiek.

Adamson Falls in de Tana rivier.

George Adamson

Het park had in de jaren tachtig en negentig ernstige problemen met stropers. George Adamson en twee van zijn assistenten werden in 1989 vermoord door stropers. George Adamson, ook bekend als de Baba ya Simba (vader van leeuwen in Swahili), was een Keniaanse natuurbeschermer en auteur. In 1970 verhuisde hij naar het Kora National Reserve om de rehabilitatie van in gevangenschap levende of verweesde grote katten voort te zetten voor eventuele herintroductie in het wild.

Hij en zijn vrouw Joy werden bekend door de film Born Free en het boek met dezelfde titel. Beide gebaseerd op waargebeurde verhaal van Elsa de Leeuwin, een wees leeuwinnenwelpje die ze hadden grootgebracht en later in het wild hebben vrijgelaten. Er zijn verschillende andere films gemaakt op basis van het leven van Adamsons.

Leeuwenwelpje Mugie

Pogingen om het park in oude glorie te herstellen werden gestart in 2012. De Britse acteur Martin Clunes filmde dat een vier maanden oud leeuwenwelpje werd geïntroduceerd in het park. Het moest na 22 jaar de terugkeer voor de soort in Kora betekenen. De welp met de naam Mugie was ongeveer een jaar oud toen hyena’s hem aanvielen. Hyena’s waren één van de weinig overgebleven dieren in Kora vanwege de karkassen die stropers achterlieten. Mugie liep bij de aanval interne verwondingen op waarvan hij niet herstelde. 

Adamson ligt in het park begraven samen met twee leeuwen die hij in het park had vrijgelaten. Ook Mugie ligt naast hem begraven. Het kamp waar Adamson woonde en zijn graf daar in de buurt zijn nog steeds te bezoeken. 

 

Momenteel wordt er gekeken naar de mogelijkheden om in een gecontroleerd deel van het park opnieuw leeuwen te herintroduceren. 

Bezoek Kora National Park

Kora ligt 280 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Nairobi. De toegang is via de weg naar Thika (A2) en naar Mwingi (A3) Hier sla je af op de C93 in noordoostelijke richting naar het dorp Kyuso. 

Mwingi Reserve, Kora Park and Amboseli Jiko Safari 2017

Kora kent een netwerk aan wegen om te verkennen en is met een brug over de Tana rivier verbonden met het nationale park Meru. 

Bridge across "The Tana River", Kenya

Kora kan het hele jaar door bezocht worden, maar de wegen kunnen in het natte seizoen moeilijk begaanbaar zijn. Het gras is ook erg lang in het natte seizoen, waardoor dieren moeilijker te spotten zijn. De beste tijd voor een bezoek zijn de droge maanden van juni tot september. 

In het park zelf zijn geen accommodatie mogelijkheden. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.