Wandelen in de Cederbergen

0
2851
Cederbergen Zuid Afrika
De toppen van de Cederbergen komen boven de tweeduizend meter uit. Foto Matthew philogene

De Cederbergen liggen ongeveer tweehonderd kilometer ten noorden van Kaapstad en strijden met de Drakensbergen om de titel van de ‘bekendste Zuid-Afrikaanse bergstreek’. Ze omvatten ongeveer 130.000 hectare ruig berggebied tussen de steden Citrusdal, Clanwilliam en Ceres in de West-Kaap. De toppen van de Cederbergen komen boven de tweeduizend meter uit en het gebied is geliefd bij wandelaars en bergbeklimmers. De Cederberg is bekend om zijn zandsteenformaties die door regen uitgesleten zijn en daarbij bizarre vormen hebben aangenomen. Bij je bezoek kan het maar zo zijn dat je je in de filmset van jouw favoriete western waant. 

Rotsschilderingen van de San

Ook is Cerderberg bekend om de fraaie rotsschilderingen. Ruim tweeduizend schilderingen van soms wel vijfduizend jaar oud zijn er hier te vinden. En daarmee is het één van de rijkste gebieden ter wereld qua rotsschilderingen. Ze zijn gemaakt door de oorspronkelijke bewoners van het gebied, de San.

San rotsschilderingen Cederbergen Zuid Afrika
Ruim tweeduizend schilderingen van soms wel vijfduizend jaar oud zijn er in de Cederbergen te vinden. Foto Matthew philogene

De hoogste top van de Cederbergen is de Sneeuberg (2027 meter) en deze is op heldere dagen vanaf de tafelberg in Kaapstad te zien. 

Sneeuberg Cederbergen Zuid Afrika
De hoogste top van de Cederbergen is de Sneeuberg. Foto Matthew philogene

De omgeving van Cederberg bestaat uit grootse rotsformaties, grotten, watervallen, reusachtige bergtoppen, kloven en verkoelende beekjes. Fanatieke wandelaars kunnen zich uitleven op de paden van in totaal meer dan tweehonderdvijftig kilometer. De meest populaire wandelroute is die naar de top van Wolfberg Arch via de zogenaamde Wolfberg Cracks. Het is een pittige wandeling met een aantal flinke klimmetjes, maar iedere zweetdruppel meer dan waard. Na de klim omhoog heb je vanaf de top een geweldig uitzicht over één van de mooiste landschappen van Zuid-Afrika. 

Torentjes van stenen

geniet even van het uitzicht en wandel dan verder door een kloof waar je je een weg moet banen over een aantal flinke rotsen. Na de kloof is het nog ongeveer twee uur lopen naar de Wolfberg Arch. De weg wordt aangegeven door torentjes van stenen. 

Als je geluk hebt kan je tijdens je wandeling grijze reebokken, klipspringers, grijsbokken en bavianen tegenkomen. Het luipaard is het grootste roofdier dat in de Cederbergen voorkomt, maar deze schuwe dieren worden zelden gespot. Vogelaars kunnen op zoek naar de zwarte adelaar, de  rots-torenvalk en de jakhalsbuizerd. 

Cederbergen Zuid Afrika
De omgeving van Cederberg bestaat oner meer uit grootse rotsformaties, grotten en watervallen. Foto Ian Swithinbank

Naast de verschillende dagtochten kan je er ook voor kiezen om een meerdaagse wandeling te maken. Er zijn vijf routes met twee tot vijf overnachtingen en één lange route van honderd kilometer die is verdeeld in zeven dagetappes. Via Cederberg Heritage Route regel je makkelijk een compleet pakket inclusief overnachtingen, bagage transfers, en entreegelden tot het natuur reservaat.

Clanwilliam

Zorg er ook voor de je tijd hebt om het historische stadje Clanwilliam te bezoeken. Het ligt aan de voet van de Cederberg en is wereldberoemd vanwege de productie van rooibosthee. Het Clanwilliam Dam Resort is ideaal voor verschillende watersportactiviteiten.

Bezoek de Cederbergen

Om de Cederbergen te bezoeken heb je een permit nodig. Deze kan je regelen bij het Cape Nature Conservation in Porterville, of bij het kantoor van de Algeria basis, op 30 kilometer van Clanwilliam. Omdat het aantal permits beperkt is, is het verstandig om tijdens schoolvakanties vooraf te reserveren.

Vanuit Kaapstad rij je in een uur of twee over de N7 naar de Piekenierskloof Pass. Zo’n vijfentwintig kilometer ten noorden van Citrusdal wordt de afslag naar de Cederbergen aangegeven. De hoofdwegen van de Cederberg zijn geasfalteerd, maar ook de verschillende gravelwegen zijn prima met een gewone auto te rijden. Er is geen openbaar vervoer naar de Cederbergen.

Maltese Cross Cederbergen Zuid Afrika
Zicht op Maltese Cross. Foto Matthew philogene

Het Afrikaanse voor- en najaar zijn de mooiste maanden om hier te wandelen. De winter kan erg koud en nat zijn en in de zomer lopen de temperaturen flink op. In augustus en september staan overal wilde bloemen in bloei. Het Clanwilliam Flower Festival wordt elk jaar in augustus gehouden en trekt veel bezoekers.

Meer informatie vind je op de website van het toeristen bureau van Cederberg

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.