Het nationale museum van Gambia in Banjul

0
1184
Het nationale museum van Gambia in Banjul

In het het nationale museum van Gambia in Banjul vind je goed gepresenteerde, zij het ietwat stoffige, tentoonstellingen van historische en culturele voorwerpen. Ondermeer muziekinstrumenten, landbouwwerktuigen en etnografische voorwerpen zijn tentoongesteld. Er is een interessant archeologisch gedeelte waarin enkele van de vroegste perioden van menselijke bewoning in de regio worden gereconstrueerd. 

Het museum bevindt zich aan de Independence Drive in de hoofdstad Banjul. Meteen na de onafhankelijkheid in de jaren 60 werden er plannen gemaakt om het museum te openen, maar het duurde nog tot 1985 tot het werd geopend door de toenmalige president Jawara. Vijftien jaar nadat de Vereniging Vrienden van de National Museum werd opgericht in 1970. 

Het primaire doel van het museum is het verzamelen en bewaren van artefacten die de materiële cultuur van Gambia documenteren, en om zowel toeristen als inwoners die misschien niet bekend zijn met de Gambiaanse geschiedenis te informeren. De meeste bezoekers zijn namelijk niet de toeristen, maar juist schoolklassen uit de regio. Hierdoor zijn er ook kindermuseumactiviteiten opgestart, zoals kunstlessen en videoshows.

Super Eagles

In het nationale museum van Gambia kan je meer te weten komen over het culturele erfgoed van Gambia, zoals wie de Super Eagles waren. De Gambiaanse band die pioniers waren van de moderne muziek in Afrika met daarin verwerkt elementen uit de inheemse muziek van Gambia.

2013-04-22 Gambia Banjul -Anthropology Mueum various drums which in the New World take on the name of "Conga"

Maar er is ook informatie te vinden over culturele maskerades zoals bijvoorbeeld die van de Kankurang en de invloed van de islam en Marabouts. 

2013-04-22 Gambia Banjul Anthopology Museum - masks for dancing

Eind 1999 werd Hassoum Ceesay, pas afgestudeerde in geschiedenis, curator en werkte hij al snel samen met zijn superieur, Baba Ceesay, om een ​​deel van de oorspronkelijke tentoonstelling te vernieuwen met een tentoonstelling over de geschiedenis en cultuur van het land en over Banjul, de hoofdstad. 

Het museum herbergt drie verdiepingen met exposities. De begane grond toont de politieke en culturele geschiedenis van de hoofdstad van het land, Banjul. In het souterrain kom je meer te weten over het muzikale erfgoed van Gambia en zie je welke instrumenten in het land populair zijn. Op de tweede verdieping kan je meer te weten komen over de archeologische geschiedenis van West Afrika en Gambia. Op deze verdieping zie je ook meer over de koloniale, politieke en economische geschiedenis van het land na de onafhankelijkheid. 

Bezoek het nationale museum van Gambia

Het museum is gevestigd in het voormalige gebouw van de Bathurst Club dat destijds alleen toegankelijk was voor blanken. Tussen 1970 en 1985 was het gebouw in gebruik als de nationale bibliotheek. Als je in Banjul bent is het zeker de moeite waard om je hier even een uurtje onder te dompelen in de geschiedenis van het land. Het museum belichaamt de culturele en historische identiteit van het land, met haar fotoarchieven die meer dan 70 jaar Gambiaanse geschiedenis beschrijven.

My second favourite arch in Banjul

Banjul museum

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.