Vwaza Marsh Game Reserve

0
1755
Vwaza Marsh Malawi

Vwaza Marsh Game Reserve is een nationaal wildreservaat in Malawi. Het reservaat heeft een open grens met het natuurpark North Luangwa in Zambia, waardoor de dieren zich vrij door het gebied kunnen bewegen. 

Vwaza Marsh Wildlife Reserve is een ondergewaardeerd wildreservaat en is zonder twijfel één van de best bewaarde geheimen van Malawi. Het reservaat is vernoemd naar een ontoegankelijk moerasgebied in het noordoosten van het reservaat ‘Vwaza Marsh’.

Typisch heeft Vwaza Marsh grote kuddes Kaapse buffels, olifanten en een grote verscheidenheid aan antilopen, waaronder roan, kudu, Lichtenstein’s hartebeest, eland en impala’s.

olifant Chobe Botswana

Tot de vaste bewoners van Vwaza Marsh worden zo’n 2000 buffels en 300 olifanten gerekend. Groepen van dertig tot veertig olifanten worden regelmatig gezien.

In het zuidoostelijk deel van het park ligt het het Kazuni meer, dat bekend staat om zijn grote nijlpaarden populatie. In het meer leven ruim vijfhonderd nijlpaarden in zeventien verschillende groepen. 

Vwaza Marsh Malawi
Nijlpaarden in het Kazuni Meer.

Vanwege een verleden met stroperij in het park zijn dierensoorten als leeuwen, wilde honden en luipaarden erg schuw en ze laten zich niet heel vaak zien. Wel is de big five, met uitzondering van de neushoorn, in Vwaza Marsh aanwezig.

In tegenstelling tot het Nyika National Park op het Nyika-plateau, ligt veel van Vwaza Marsh op een laaggelegen vlak terrein, hoewel de oostkant van het park heuvelachtig is. Het ligt ten zuidoosten van het plateau en ten noorden van de uiterwaarden van de South Rukuru rivier. Het reservaat heeft een oppervlakte van duizend vierkante meter.

Het park wordt gekenmerkt door bossen van Mopane en Brachystegia en moerassige gebieden die grote aantallen vogels naar het reservaat trekken. In het reservaat zijn meer dan driehonderd verschillende soorten geteld. 

Bezoek het Vwaza Marsh Game Reserve

De beste tijd om het reservaat te bezoeken is van Juli tot en met oktober. Vanwege de droogte trekken de dieren naar het Kazuni meer en door de drogere vegetatie zijn ze makkelijker te spotten. 

Vwaza Marsh is nog niet heel erg ingesteld op toeristen. Het komt nog regelmatig voor dat bezoekers het park voor zichzelf hebben. Een goede manier om het reservaat te bezoeken is dan ook met een georganiseerde safari. Deze worden o.a vanuit Lilongwe en Mzuzu aangeboden. 

Ga je toch voor een solo trip en heb je geen eigen vervoer dan regel je het beste een ritje naar de ingang van het reservaat bij het dorpje Rumphi. Hiervandaan rijden er regelmatig minibusjes naar het dorpje Kazuni dichtbij de ingang van het park.

Vwaza Marsh (Malawi), 4-Oct-08

In het park kan je overnachten bij Kazuni Safari Camp. De basis van Malawi’s Parks Department waar ook haar vrijwilligers overnachten. De onderkomens (chalets) zijn erg basic, maar de omgeving met uitzichten op het meer is prachtig. Bij het Kazuni Safari Camp kan je vervolgens een jeep- of wandelsafari boeken.

Camp at Lake Kazuni

Op anderhalve kilometer afstand van de ingang van Vwaza Marsh vind je één van de weinige andere accommodatie mogelijkheden. Het MEOF Safari Lodge & Camp is opgezet door een Duits echtpaar en is tevens een leerschool voor jonge Boeren die training krijgen in ecologische landbouw.

(Foto’s Maarten van de Biezen)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.