Panoramaroute bij Blyde River Canyon

0
3634
Berlin Falls Zuid Afrika
De Berlin Falls. Foto: Maarten van de Biezen

De vierentwintig kilometer lange Blyde River Canyon wordt gedomineerd door indrukwekkende granietbergen. De Blyde rivier baant zich een weg door het noordoostelijke deel van de Great Escarpment. De rivier heeft een achthonderd meter diepe kloof uitgesneden en de Blyde River Canyon is daarmee de op twee na grootste kloof ter wereld.

Het fraaie landschap van Blyde River Canyon

Het is één van de fraaiste landschappen in Zuid Afrika en compleet anders dan de Sesriem Canyon in Namibië (nummer twee) en de Grand Canyon in Amerika (de grootste kloof).

Bijzonder is dat de Blyde River Canyon weelderig begroeid is en er tal van diersoorten leven. In en rondom de kloof zijn verschillende uitkijkpunten. Bij alle uitkijkpunten moet je entree betalen die meestal ZAR 10 per auto bedraagt.  

Pinnacle

Bij Graskop in het noordoosten van Mpumalanga begint de Panorama Route. Als je naar het noorden rijdt kom je het eerst langs de Pinnacle. Dit is een kwartsieten zuil die ruim dertig meter vanuit de beboste kloof oprijst. Ooit lag de top onder zeeniveau. Aan de rechterkant van het uitzichtpunt zie je ook nog een waterval die in de kloof naar beneden stort.

Pinnacle Blyde River Canyon
De Pinnacle. Foto: Maarten van de Biezen.

God’s Window

De volgende stop is God’s Window, een plek met magnifieke uitzichten. Hier kijk je nadat je de trap met driehonderd treden hebt beklommen uit over de zevenhonderd meter diepe kloof met regenwoud, watervallen en stijle rotsen. Tenminste als deze niet in de mist gehuld. Bij ons bezoek had God zijn ogen even gesloten en konden we niet verder zien dan een paar meter. In dat geval kan je souvenirs inslaan bij de tientallen toeristen stalletjes bij de parkeerplaats. 

Gods Window Zuid Afrika
Toeristen stalletjes bij God’s Window. Foto Maarten van de Biezen
Blyde River Canyon Gods Window
Uitzicht bij God’s Window. Foto NJR ZA

Ook mooi is het uitzicht bij Wonder View. In de verte kijk je hier uit over de laagvlaktes van het Kruger park. Op een heldere dag kun je hier kilometers ver weg kijken.

Watervallen

Eén van de mooiste watervallen langs de Panorama route is de 94 meter hoge Lisbon Falls. Er zijn verschillende uitkijkpunten waar je van van deze dubbele waterval kan genieten. Vanaf de parkeerplaats kan je het pad naar beneden volgen om het watergeweld van beneden af te bekijken. Trek hier ongeveer twee uur voor uit.

Lisbon Falls Zuid Afrika
Lisbon Falls. Foto Maarten van de Biezen

Niet ver van de Lisbon Falls vind je de Berlin Falls. Deze waterval van 80 meter hoog is één van de meest spectaculaire watervallen van de Panorama route. De Sabine rivier stort zich hier over de rand van het ravijn in het ronde bassin. Vanaf het platform bekijk je het watergeweld van dichtbij, of ga zwemmen onderaan de waterval. Met een beetje fantasie zie je in de vorm van de Berlin Falls een brandende kaars. Het bovenste smalle deel is de vlam waaronder de waterval zich verbreed wat het beeld van de kaars geeft.

Three Sisters

De Three Sisters of drie rondavels zijn drie enorme spiralen van dolomietgesteente die uit de kloof oprijzen. De toppen zijn bedekt met groene struiken en bomen en de wanden zijn bedekt met kleurige korstmossen. De lokale naam (rondavels) hebben ze gekregen vanwege de gelijknis met de ronde rieten hutten van de inheemse Xhosa bevolking. 

Blyde River Canyon three sisters
De Three Sisters of drie rondavels. Foto Lukas Kaffer

Bourke’s Luck Potholes

Ook een bezoekje waard zijn de Bourke’s Luck Potholes op de plek waar de Blyde en de Treur rivieren samenkomen. Een natuurverschijnsel waarbij water samen met zand en kiezels de rotsen heeft geslepen en daarbij is een prachtig kunstwerk ontstaan. Het ravijn waarin deze potholes liggen is wel dertig meter diep, maar de gaten zelf zijn niet dieper dan zes meter. De rotsformaties liggen op zo’n vijf minuten wandelen over paden en bruggetjes vanaf de parkeerplaats. Er zijn twee wandelroutes beschikbaar de Bourke’s Luck Potholes Interpretive Trail en de Bushman Nature trail.

Bourkes Luck Potholes Blyde River Canyon
De Bourkes Luck Potholes. Foto Bjørn Christian Tørrissen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.