Mafia Island

0
3278
Mafia Island Tanzania

Mafia Island is één van de best bewaarde geheimen van Tanzania. De afgelegen stranden, migrerende walvishaaien, nestelende schildpadden en relaxte sfeer maken dit eiland gewoonweg magisch. 

Terwijl Zanzibar waarschijnlijk het meest populaire eiland in Oost-Afrika is, blijft de kleine archipel rond Mafia Island, slechts 160 km naar het zuiden, vrijwel onbekend. Maar voor eenvoudige oceaangenoegens is Mafia al lang de keuze van kenners voor een echte relaxte, voeten-in-het-zand en chillen op een eiland vakantie. De naam Mafia Island is ontstaan vanuit de tijd dat de eilanden een belangrijke bestemming waren voor Arabische kooplieden. ‘Morfiyeh’ betekend in het Arabisch groep of archipel.

Je vindt er een verzameling kleine, hoogwaardige lodges. Van sprookjesachtige boomhutten tot een privé villa van wereldklasse. Duikplekken die tot de beste van de Indische Oceaan behoren en relatief weinig toeristen. De ideale bestemming dus voor een een rustig tropisch toevluchtsoord.

Tanzanian girl at Mafia Island

Bij aankomst op het kleine vliegveld van Mafia Island is het duidelijk dat het levenstempo hier laag ligt. Onlangs verharde wegen leiden door de slaperige hoofdstad Kilindoni, voordat ze plaats maken voor landbouw- en vissersdorpen, weelderige kokosplantages en dichte bossen met baobabs, mango’s en cashewnoten.

Lunch Time

De kust is omzoomd met mangroven bossen en een paar prachtige baaien, waar traditionele dhows en kajaks te water worden gelaten in de turquoise wateren. Strandliefhebbers bezoeken per boot de meest mooie zandstrandjes om te picknicken, zwemmen of een relaxt dagje te zonnebaden. Mafia Island heeft niet de uitgestrekte zandstranden als in Zanzibar, maar smalle stukjes strand onderbroken door mangrovebossen.

Real Sailing (Mafia Islands)

Duiken bij Mafia Island

Het is de oceaan die de grootste attractie van Mafia is. In 1995 werd het Mafia Island Marine Park opgericht, het eerste nationale mariene park van Tanzania, om de riffen van de archipel te beschermen. Deze riffen behoren tot de beste duikgebieden van de Indische oceaan. Van regenboog kleurige vissen tot octopussen, roggen en de enorme gigantische tandbaars. Haaien en dolfijnen in de diepere wateren en als hoogtepunt de jaarlijkse walvishaai-migratie. Het Rufiji Mafia Kilwa Marine Reserve omvat land en zeegebied in het zuiden en het westen van Mafia Island. Dit gebied is de beste bestemming wanneer je met walvishaaien wil zwemmen. De grootste kans om ze te zien is van oktober tot maart. In deze tijd begeven de dieren zich dicht aan de oppervlakte om zich te voeden met het aanwezige plankton. Tussen augustus en september is het ook mogelijk om bultrug walvissen te spotten. 

Whale Shark, Mafia Island, Tanzania 002

Mafia Island Whale Sharks 1582

Dit spectaculaire, ongerepte gebied biedt bezoekers rijke, kleurrijke riffen met meer dan 50 harde en zachte koralen en meer dan 460 vissoorten en een verscheidenheid aan zeeleven.

Gina Wall, Mafia Island, Tanzania

Binnen Chole Bay zijn de ondiepe riffen perfect om te snorkelen of te leren duiken, terwijl buiten de baai een lange koraalmuur ervaren duikers aantrekt om de gigantische tafelkoralen en enorme stukken staghorn koraal  te bewonderen. Houd er rekening mee dat door lokale wind en stroming duikplekken buiten de baai vaak alleen veilig toegankelijk zijn van ongeveer half september tot eind februari.

Snapper swimming away

Coral Island, Mafia Island, Tanzania

Flight leaving Mafia Island

Bezoek Mafia Island

Mafia Island is een van de vijf slaperige, tropische eilanden die bij elkaar liggen in de Indische Oceaan, bekend als de Mafia-archipel. Ze liggen op 30-60 minuten vliegen van Dar es Salaam. Mafia Island is eenvoudig te bezoeken met vluchten vanuit Dar es Salaam of Zanzibar. Er is ook een bootverbinding vanaf Nyamasati dat prima met het openbaar vervoer bereikt kan worden. Vanuit Dar es Salaam vertrekken er regelmatig bussen die er ongeveer 4 uur over doen. Er zijn Tuk-Tuks op het eiland en dit is de meest gebruikelijke manier om je te verplaatsen.

Arrival in Mafia

Mafia Airport

Alle vijf de eilanden van de archipel (Mafia, Jibondo, Juani, Chole en Bwejuu) hebben een weelderige vegetatie met kokospalmen, baobabs, cashewnoten, mango’s en papajabomen in het binnenland. In deze bossen leven bushbabies, wilde zwijnen, blauwe duikers, genets, vervet apen en vliegende vossen (fruitvleermuizen). Aan de kust trekken mangrovebossen en wadplaten eindeloze hoeveelheden zeevogels aan. ’s Nachts slepen schildpadden zich naar afgelegen stranden om te nestelen.

Mafia Island

Overnachten kan op Mafia Island bij de Kinasi Lodge en Pole Pole die beide aan een klein strandje liggen en verder worden omringt door mangrove. Ook Shamba Kilole en Butiama Beach zijn goede opties.

Butiama Beach Lodge, Mafia Island, Tanzania

De opmerkelijke Chole Mjini Lodge is opgezet als een samenwerkingsverband met aangrenzende dorpen. Het heeft een paar prachtig gebouwde boomhutten op palen in baobabbomen. Ook is het een geweldige plek om het lokale dorpsleven te ervaren. Verder zijn er verschillende budget mogelijkheden zoals New Lizu, Moams Hotel, Megini Homestay en voor kampeerders Afro Beach Bungalows waar je voor een paar euro de tent kan opzetten.

Lees verder op: https://www.mafiaisland.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.