Malolotja Nature Reserve

0
1819
Malolotja reservaat Eswatini
Malolotja bezoek je niet om veel wild te spotten, maar om te genieten van de prachtige omgeving. Foto René C. Nielsen

Malolotja is één van de mooiste hoogland reservaten in Zuidelijk Afrika. Het is een 18.000 hectare grote wildernis met hoge glooiende heuvels en beboste rivierkloven. Hier kunnen fanatieke wandelaars zich dagen vermaken. Er is een wandelnetwerk aangelegd van maar liefst 200 kilometer aan paden en deze bieden een aantal van de mooiste wandelingen van Eswatini. De wandelingen variëren van rustige ochtendwandelingen tot meerdaagse tochten door de wildernis.

Water fall in Malolotja

De Malolotja-rivier ontspringt in dit natuur reservaat en stort onderweg naar de Nkomati rivier 95 meter omlaag bij de Malolotja watervallen. De rotsen onderaan de waterval staan bekend als de ‘Swaziland supergroep’. Enkele exemplaren behoren tot de oudste kwartsieten exemplaren ter wereld en liggen hier al zijn meer dan 3,5 miljard jaar. 

Malolotja bezoek je niet om veel wild te spotten, maar om te genieten van de prachtige omgeving die de meeste toeristen bij hun bezoek aan Eswatini overslaan. Je zult dus niet zoveel diersoorten zien als in andere reservaten. Echter, misschien zie je hier wel één of twee van de meer ongewone soorten. 

Malolotja Canopy Tour

Onder de grotere zoogdieren zijn grazers zoals blesbok, zebra, blauwe gnoe en de zeldzame zwarte gnoe. Kleinere antilopen zijn grijze rhebok, reedbuck, of redunca in de bergen en de oribi. Door de heuvels zwerven enkele luipaarden en op de groene velden tref je met wat geluk een aardwolf (hyena) of een serval. Tijdens wandelingen is het extra opletten voor de schachten van aardvarkens en stekelvarkens die er hier om bekend staan om flinke gangenstelsels te maken. 

In de lente maanden van oktober en november, gedijen er velden vol met prachtige wilde bloemen. Zoals lelies, orchideeën en de roodgloeiende pokerplant. 

Bezoek het Malolotja Nature Reserve

De ingang van het reservaat ligt op slechts 30 minuten rijden van Mbabane en Piggs Peak. Bezoekers kunnen op de camping verblijven of in blokhutten met eigen kookgelegenheid. Bij het dichtbijgelegen Hawane resort kan je overnachten in traditionele bijenkorf chalets, compleet met modern interieur. Tevens organiseren ze wandelingen en kun je er paardrijtochten in het reservaat maken. Mountainbikes kunnen worden gehuurd bij de toegangspoort. 

Malolotja Zipline Tour (26)

De favoriete wandelroutes zijn de Malolotja Falls Walk naar de top van de waterval met prachtige uitzichten over de vallei en de langere Komati River Trail. Ook leuk is de Gold Mine Walk. Hier wandel je naar een niet meer in gebruik zijnde mijn die nu de thuisbasis is van een kolonie vleermuizen en enkele stekelvarkens. Zie voor meer routes de website van SNTC.

Malolotja Canopy Tour

Voor een meer adrenaline beladen ervaring, bestaat de Malolotja Canopy Tour uit een 50 meter lange hangbrug en 11 houten platforms. Deze zijn ingenieus bevestigd aan de steile zijden van de Silotshwane kloof. Ook kan je met een zipline over de bomen en de Malolotja rivier heen zoeven. De Canopy Tours vertrekken elk halfuur vanaf het restaurant. 

Malolotja Canopy Tour

Malolotja National Park

Het klimaat in Malolotja is zeer variabel en wandelaars moeten zeker bij meerdaagse tochten voorbereid zijn op alle weersomstandigheden. Tussen oktober en maart zijn de heuvels regelmatig in een dikke mist gehuld. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.