Weetjes over de vlag van Eswatini

0
1971
De vlag van Eswatini

De vlag van Eswatini bestaat uit vijf verschillende horizontale banen met drie kleuren. Boven en onder een smalle blauwe baan. In het midden een brede hoge rode baan en daartussenin twee gele smalle banen. In het midden van de vlag is het traditionele Nguni schild dat over twee speren en een staf ligt. De kleuren van het schild zijn zwart en wit en staan voor de vreedzame wijze waarop zwarte en blanke mensen in Swaziland samen leven. Ook verwijst het naar het leger dat het land beschermt tegen vijanden. 

Deze vlag werd (na enkele kleine aanpassingen) de vlag van het sinds 6 september 1968 onafhankelijke koninkrijk Swaziland. De blauwe kleur op de vlag van Eswatini staat voor vrede en stabiliteit. Geel voor de natuurlijke hulpbronnen van het land en het rood staat voor de moeilijkheden die het land in het verleden heeft overwonnen. 

Naast de officiële vlag heeft het land ook een speciale vlag voor het koningshuis. In het midden staat in plaats van het Nguni schild een leeuw afgebeeld. Het schild staat wel 2x kleiner afgebeeld in de linkerbovenhoek en rechts onder. 

Tussen 1894 en 1902 was er een andere vlag die ook gebruikt werd tijdens de Britse kolonisatie. 

Het wapen van Eswatini

Het wapen van Eswatini bestaat uit een blauw schild met daarop ook weer het traditionele Nguni schild bovenop de twee speren en de staf. Boven het schild ligt een geel-blauwe wrong met daar boven op een verentooi die bij traditionele offerfeesten wordt gedragen.

Aan de zijkanten van het schild staan links een leeuw en rechts een olifant. De leeuw verwijst naar de koning van het land en de olifant naar de koningin. Onder het schild is een banner te zien met de tekst Siyinqaba dat staat voor ‘Wij zijn de vesting’.

wapen van Eswatini

In 2019 besloot de koning de naam van het land te veranderen van Swaziland naar Eswatini. Dat is echter niet helemaal een nieuwe naam, het is letterlijk hoe de inwoners van het land het land noemen sinds dag één. De naam is afkomstig van koning Mswati II. Eén van de redenen om de officiële engelse naam te veranderen in het lokale Eswatini was de viering van 50 jaar onafhankelijkheid. De vlag en het wapen van het land bleven wel hetzelfde. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.