Drakensbergen

0
3017
Dragensbergen Zuid Afrika

De Drakensbergen zijn een van de best bewaarde geheimen van Zuid Afrika. De indrukwekkende bergen liggen op de grens van de provincies KwaZulu-Natal en Freestate en worden ook wel het dak van Afrika genoemd. De bergen behoren tot de hoogste van Afrika en het is niet ongewoon dat de toppen in de winter zijn bedekt met sneeuw. Het is een prachtige bestemming voor actieve vakanties. In het schitterende landschap kan je onder meer heerlijk wandelen, klimmen en er op uit trekken met de mountainbike. 

Drakensbergen bestaan uit drie gedeelten; de Noordelijke, de Centrale en de Zuidelijke Drakensbergen. Het noordelijke gedeelte biedt de meest spectaculaire landschappen met onder andere het Amphitheater en de Tugela Falls.

Dragensbergen Zuid Afrika-1

Het landschap in het noorden wordt gekenmerkt door watervallen, steile kliffen en glooiende weiden. De hoge kliffen vormden de inspiratie voor de Zulu’s die de bergketen de naam ‘barrière van speren’ oftewel uKhahlamba gaven. Het is een gebied met een enorme biodiversiteit waar je echte rust en oorverdovende stilte kan ervaren. 

De Drakensbergen zijn ook wereldberoemd door hun rotstekeningen van de San, beter bekend als de Bosjesmannen. Er zijn 550 plaatsen in verschillende grotten bekend waar de inheemse stammen hun kunst hebben vereeuwigd. De Main Caves is de bekendste en meest bezochte locatie.

Amphitheatre

Eén van de meest indrukwekkende plekken in de Drakensbergen is het Amphitheater. Deze imposante steile rotswand is ruim 1100 meter hoog en 5 kilometer breed. Alleen al het uitzicht vanaf het Amphitheatre maakt een bezoek aan deze plek de moeite waard. Vanaf hier stort de op twee na hoogste waterval ter wereld (947 meter), de Tugela waterval naar beneden.

De eerste keer dat wij er liepen sloeg het weer halverwege de wandeling opeens helemaal om en werd de zon verdreven om plaats te maken voor een dikke koude mist die het uitzicht beperkte tot hooguit 20 meter. Het was voor mij de eerste keer dat ik het in Afrika echt koud heb gehad. Gelukkig stond bij terugkomst bij het startpunt de kachel aan en hebben we eerst een halfuur daarmee geknuffeld voor we terug naar onze Lodge reden. Het was een belevenis op zich en een goede reden om het op een zonnige dag nog eens over te doen. 

Dragensbergen Amphitheatre

Cathedral Peak 

Cathedral Peak is een van de bekendste en meest beklommen bergtoppen in de Drakensbergen. De top (3004 meter) aan het eind van de Cathedral Range kan worden beklommen als een dagwandeling. De piek is ook bekend als Mponjwana (Little Horn). Een naam die werd gegeven door de lokale Amangwane bevolking vanwege de onderscheidende vorm. Vanaf de top heb je een 360 graden uitzicht op de hoge berg en beboste valleien rondom. In de schaduw van de bergtop stroomt de Mlambonja rivier door de Ndedema kloof. Dit deel van de Drakensbergen wordt beschouwd als het rijkste rotskunst gebied ter wereld. Er zijn 3900 schilderijen op 17 locaties. Zo heeft Sebaayeni Cave alleen al 1146 afzonderlijke rotsschilderingen.

uKhahlamba Dragensbergen

Giant’s Castle

Giant’s Castle ligt in het centrale deel van de Drakensbergen op een plateau met diepe valleien en bijzondere rotsformaties. Dit met gras begroeide plateau is een geliefd wandelgebied vanwege de prachtige uitzichten. In het reservaat zijn diverse wandelingen te maken, ondermeer naar grotten met rotstekeningen van de San. Dit prachtige reservaat werd vernoemd naar de toppen van de Drakensbergen, waarvan het silhouet hier lijkt op dat van een slapende reus.

Giant's Castle 2

Sanipas

Bovenop de Sanipas geniet je van het hoogste biertje van het land. Het is de hoogste bergpas van Zuid Afrika op de grens met Lesotho. Deze route is de enigste manier om aan oostkant van Lesotho het land te bereiken. Vanaf de Sanipas heb je, als deze niet in de wolken is gehuld, geweldige uitzichten over de spectaculaire pieken van het Drakensgebergte. 

Panoramaroute

Gek genoeg behoort de Panoramaroute, ten noordoosten van Johannesburg, ook tot de Drakensbergen. Deze 24 kilometer lange Blyde River Canyon wordt gedomineerd door indrukwekkende granietbergen. De Blyde rivier baant zich een weg door het noordoostelijke deel van de Great Escarpment.

Khaya

Laten we ons verliezen in het verhaal van de Drakensbergen, waar avontuur, legendes en adembenemende landschappen samenkomen.

Diep in de geschiedenis van Afrika worden de Drakensbergen beschouwd als een heilig land. Volgens de Zulu-mythologie waren de bergen het domein van de goden, een plek waar mens en hemel elkaar ontmoetten. De inheemse bevolking hechtte grote waarde aan deze bergen, en dat is vandaag de dag nog steeds het geval.

Het verhaal begint in een klein Zulu-dorp aan de voet van de Drakensbergen. Hier woont een jonge krijger genaamd Khaya, die zijn leven heeft gewijd aan het beschermen van zijn volk en de natuurlijke rijkdommen van de bergen. Khaya is sterk en moedig, hij verlangt naar avontuur en wil de geheimen die de Drakensbergen bewaren.

Op een dag krijgt Khaya een visioen. In zijn droom verschijnt een oude sjamaan die spreekt over een verloren schat diep verborgen in de bergen. Hij wordt gewaarschuwd dat de schat grote kracht en rijkdom bevat, maar ook gevaar met zich meebrengt voor degenen die erop uit zijn. Khaya voelt zijn hart kloppen van opwinding en besluit de roep van het avontuur te volgen.

Uitgerust met zijn speer, een zak vol voorraden en de zegen van zijn stam, begint Khaya zijn reis de bergen in. Hij beklimt steile kliffen, doorkruist stromende rivieren en trotseert dikke mistbanken. Onderweg ontmoet hij verschillende dieren die hem de weg wijzen, alsof ze weten dat zijn zoektocht van groot belang is.

Na dagen lopen bereikt Khaya een afgelegen grot, omringd door majestueuze watervallen. Hier, zoals voorspeld in zijn visioen, ontdekt hij de verloren schat. Maar in plaats van goud en juwelen, vindt hij iets veel waardevoller: een oud boek met de geheimen van de natuur en genezing.

Khaya beseft dat de schat waar hij naar zocht niet materieel was, maar kennis en wijsheid. Hij begint het boek te bestuderen en leert over de heilzame eigenschappen van planten, de cycli van de maan en de kracht van liefde en vergeving. Khaya besluit deze kennis te delen met zijn stam, om hen te helpen gedijen in harmonie met de natuurlijke wereld om hen heen.

Terug in zijn dorp wordt Khaya verwelkomd als een held. Hij wordt een leraar en genezer, die zijn gemeenschap verlicht met de wijsheid die hij in de Drakensbergen heeft gevonden.

Pinnacle Blyde River Canyon
De Pinnacle langs de Panoramaroute.

Bezoek de Drakensbergen

De bergketen omvat een immens gebied van zo’n 1100 kilometer en de hoogste piek bereikt de 3482 meter. De Drakensbergen lopen paralel aan de Zuid Afrikaanse oostkust en zijn dan ook perfect te combineren met een rondreis door het oosten van het land waarbij je bijvoorbeeld vanaf Johannesburg een rondje maakt langs Mapungubwe, het Kruger park, Durban, St. Lucia en Eswatini. 

Het klimaat in de Drakensbergen is het gehele jaar vrij mild. Van mei tot en met september is er kans op sneeuwval, zeker op grotere hoogte. Wandelaars dienen in de bergen altijd het weer in de gaten want er kan snel onweer of dichte mist ontstaan. In de zomermaanden bereiken de temperaturen een aangenaam gemiddelde van zo’n 25 graden. De meeste regen valt van november tot maart. De beste reistijd voor de Drakensbergen is dan ook van september tot december.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.