De mooiste stranden van Guinée-Bissau

0
3340
nationaal park Poilao Guinee-Bissau

Langs de kust van Guinée-Bissau vind je niet heel veel stranden, maar degene die er zijn, zijn vaak wel spectaculair. Met de stranden op de eilanden van de Bijagos archipel erbij kom je op een achttal strandgebieden uit. De meeste hebben geen enkele faciliteiten voor toeristen en vaak zijn de stranden compleet verlaten. Meer redenen voor een bezoek zijn er niet!

Vanwege het milde klimaat van het land is het bijna het hele jaar door genieten op de witte zandstranden. Zelfs tijdens het regenseizoen is het er met het heldere water en de wind van zee prima uit te houden. De wolkenluchten zijn in deze tijd spectaculair en het is een geweldig gezicht om een onweersbui over zee aan te zien komen voordat je een plek zoekt om te schuilen.

Praia Bruce Bubaque Guinee-Bissau

De mooiste stranden vind je op de eilanden, maar op het vaste land zijn er ook een paar prachtige exemplaren. 

Bolama

Bolama is het meest toegankelijke eiland van de Bijagos eilanden. De meeste stranden vind je aan de zuid-westelijke kant. De mooiste hiervan is Areia Branca. De weg naar het strand loopt tussen groene bossen en akkers van lokale boeren. De beste manier om het strand te bereiken is met de fiets.

Bolama Guinee Bissau
Naast de stranden vind je in Bolama nog vele vervallen koloniale gebouwen.

Bubaque

Dit is één van onze favorieten. Ver van alle bewoning en het dorpje Bubaque, vind je aan het andere uiteinde van het eiland Praia Bruce. Sinds de enigste weg naar deze kant van het eiland niet toegankelijk is voor auto’s vind je hier geen faciliteiten en gewoonlijk is er geen enkele andere toerist te bekennen. Een enkele keer komt er een lokale visser langs lopen, maar de kans is groot dat je dit heerlijke grote zandstrand compleet met palmbomen helemaal voor jezelf hebt. Regel in Bubaque een fiets en peddel op je gemak een weg door de groene bossen en traditionele dorpjes langs de weg naar het strand.

Praia Bruce Bubaque Guinee-Bissau
Met de fiets naar je privé strand op Bubaque.

Let op als je hier gaat zwemmen. In het heldere water wemelt het van de pijlstaartroggen. Als je per ongeluk op ze gaat staan kunnen ze je steken en dat resulteert in een zeer pijnlijke wond. Dit advies geld overigens ook voor de andere stranden in de Bijagos archipel. Ook zijn de stromingen tussen de eilanden vors en onvoorspelbaar. Wees dus voorzichtig.

Rubane

Het derde strand ligt ook op de Bijagos eilanden. Op het eiland Rubane is een heerlijk groot strand dat wordt geflankeerd door groene bossen. De bomen hier buigen over het strand en worden gereflecteerd in het heldere water. De zee rondom het water staat bekend om de grote concentraties vis en het is dan ook een paradijs voor sportvissers. Het eiland ligt dicht bij Bubaque en een transfer naar Rubane is daar makkelijk geregeld.

Orango

Bezoek je het eiland Orango, ook weer gelegen in de Bijagos archipel, dan kan je het langgerekte strand tussen Eticoga en Orango Park Hotel niet missen. Het strand zelf is geweldig en langs het water liggen overal vissersbootjes. De hier en daar gebouwde huisjes van de lokale bewoners zorgen voor een traditioneel beeld. Een duik in het water is hier echter geen goed idee. De ondergrond bestaat uit een laag slipzand waar je zeker bij eb ver in kan wegzakken.

Ilha Orango Bijagos Guinee-Bisau
Na het speuren naar nijlpaarden is het heerlijk ontspannen op het strand van Orango.

De bewoners van Orango rapen hier schelpen die ze koken en opeten. Doe je toch een poging zorg dan dat je wel wat aan je voeten hebt, want diezelfde schelpen kunnen je voeten lelijk open halen. Op Orango kun je ook op zoek gaan naar de zeldzame zoutwater nijlpaarden.

Ilha Orango Bijagos Guinee-Bisau
Schelpen verzamelen op het strand van Orango tijdens de zonsondergang.

Poilão

Het meest afgelegen, maar mogelijk mooiste strand van Guinée-Bissau vind je in het uiterste zuid westen van de Bijagos archipel. Voor het echte Robinson gevoel bezoek je dit eilandje dat uitmaakt van het van het Poilão National Marine Park. Van de vier eilanden die tot dit park behoren is Poilão de kleinste en meest afgelegen. Een nacht (of langer) doorbrengen langs het strand in dit kleine paradijs wordt ongetwijfeld één van de hoogtepunten van je reis naar Guinée-Bissau. Tijdens het hoogtepunt van het broedseizoen in oktober en november ziet het strand groen van de schildpadden die aan land kruipen om hier hun eieren te leggen. Vraag één van de grotere kampementen in de archipel of ze je af kunnen zetten en op een afgesproken moment weer willen ophalen. Of neem een schipper mee die ook op het eiland blijft slapen. Beide opties zijn niet goedkoop, maar naar onze mening iedere cent waard.

nationaal park Poilao Guinee-Bissau

In de Bijagos archipel vindt je nog veel meer eilandjes met strandjes. Allemaal kleiner en moeilijker bereikbaar dan de bovengenoemde. Wil je hier meer stranden verkennen regel dan een tour in Bissau of op het hoofdeiland Bubaque.

Melo Island

In de mond van de rivieren de Cumbijã en de Cacine vind het het eilandje Melo. Het eilandje in het zuiden van Guinée-Bissau is omringt met prachtige stranden en je kan het makkelijk per voet of boot omcirkelen. Op Melo Island leven alleen wat lokale vissers en faciliteiten voor bezoekers zijn er niet.

Zonsondergang Varela Guinee-Bissau
Zonsondergang op Praia de Niquin.

Praia dos Flamingos is het meest bekende strand. Het is een wonderlijk zandstrand waar je vele soorten vogels kan spotten. Waaronder zoals je waarschijnlijk al geraden had de flamingoes.

Praia de Suru

Meer naar het oosten en op het vasteland vind je Praia de Suru. Het is minder spectaculair dan de andere stranden die op deze pagina zijn beschreven, maar heeft als voordeel dat het dichtbij de hoofdstad Bissau ligt. Je vindt het makkelijk bereikbare strand op de punt van de Prabis Peninsula.

Varela

Als laatste vind je net onder de grens met Senegal de verlaten stranden bij Varela. Deze liggen in het verlengde van de typische stranden in de Casamance en grenzen enkel door een rivier gescheiden aan de stranden van de bekendste strandbestemming in dit deel van Senegal, Cap Skirring.

Strand Varela Guinee-Bissau

Om bij het strand te komen rij je door een stuk bos met verschillende ruïnes van voormalige Portugese koloniale huizen. Laat je hier echter niet door misleiden, want eenmaal bij zee aangekomen kom je op een stuk ongerept wit zandstrand uit. De kans dat het strand tijdens jouw bezoek alleen bezocht wordt door een verdwaalde koe en wat speelse apen is bijna gegarandeerd. Overnachten kan bij een gezellig Italiaans kampement aan het eind van de weg in het dorp.

Strand Varela Guinee-Bissau
We delen het strand bij Varela met een eenzame koe.

Beste tijd om de stranden te bezoeken

De beste tijd om de stranden te bezoeken is van november tot juni. Het regenseizoen loopt van juni tot oktober en brengt een hoge luchtvochtigheid met zich mee. In de maanden voor het regenseizoen kan het erg warm worden in Guinée-Bissau, maar goed, we gaan toch naar het strand…. Wil je meer van het land verkennen dan plan je jouw bezoek het beste in de maanden december tot en met maart.

(Foto’s: Maarten van de Biezen)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.