Tanji bird reserve

0
2244
IJsvogel Tanji bird reserve Gambia

Het Tanji bird reserve bestaat uit de riviermonding van de Tanji rivier en de Bijilo eilandjes. Het ligt vlakbij de resorts van de Senegambia strip en is daardoor een geliefd uitje voor natuurliefhebbers. 

Het reservaat is een belangrijke plek voor nestelende sterns en meeuwen en er komen meer dan 250 verschillende vogelsoorten voor. Zo zijn er veel migranten die vanuit Europa overkomen als het daar winter wordt. Maar er zijn ook ijsvogels en 34 verschillende soorten roofvogels te spotten. Zeldzamere soorten zijn de witte plevier, de Audouin’s meeuw en de blozende turnstone. 

Bij een bezoek aan Tanji kan je ook de westerse rode colobus  (Franjeaap), patas apen en penseel aapjes tegenkomen. Ook komen er enkele antilope soorten en stekelvarkens voor. Met een beetje geluk zie je ook nog de Mediterrane monniksrob. In de maanden mei, juni en juli komen er op avonden dat er geen maan aan de hemel staat groene zeeschildpadden naar de eilandjes om daar hun eieren te leggen. 

Het Tanji bird reserve werd in 1993 opgericht en is 6 vierkante kilometer groot. Het beschermt het grootste deel van de kust tussen de riviermonding van de Tanji rivier en het Coral Beach hotel. 

Bezoek het Tanji bird reserve

Je kan het park zelf bezoeken, maar voor een kleine extra vergoeding verken je het reservaat met een gids die je heel veel over de dieren en het park kan vertellen. Ook worden er door het hoofdkwartier van het park tours aangeboden. In januari tot augustus twee keer per week en de rest van het jaar dagelijks. Bij het hoofdkwartier kan je ook een boot regelen voor een bezoek aan de Bijilo eilanden. Deze vertrekken dagelijks van september tot en met december. De rest van het jaar gaat er maar één boot per week om te voorkomen dat de broedende vogels teveel gestoord worden. 

Stern kuikens Tanji bird reserve Gambia
Jonge Stern kuikens.

Het Tanji bird reserve ligt aan de doorgaande weg tussen de dorpen Tanji en Brufut. Openbaar vervoer kan je afzetten bij de ingang van het park. Gezien de afstand van de meeste hotels en resorts zal een taxi je ook geen rib uit het lijf kosten. Verblijf je in de buurt van het Coral Beach hotel dan is lopen ook een prima optie. De boten naar de Bijilo eilanden vertrekken gewoonlijk vanuit Kajonyi Fishing Village.

Wil je hier overnachten dan kan je terecht bij het Tanji Bird Reserve Eco-Tourism Camp. Gelegen op een mooie plek met zicht op een  zoetwater ‘meertje’ dat veel vogels en andere dieren aantrekt. Het is een goed en goedkoop alternatief voor de grote resorts naar het noorden. Ze verhuren 8 mooie kamers die op een natuurvriendelijke wijze zijn gebouwd en zijn voorzien van zonne-energie. 

Meer informatie vind je op de website van thegambiawildlife

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.