Nationaal park Pilanesberg

0
1824
Impala Pilanesberg Zuid Afrika

Pilanesberg National Park ligt rondom de 1687 meter hoge Pilanesberg in de provincie Noord West. De Pilanesberg is een uitgedoofde vulkaan en het middelpunt van het park bevindt zich in de krater. Rondom de krater vallen de drie groepen heuvels van gestold lava meteen in het oog. 

Dit is dan ook één van de grootste vulkanische complexen ter wereld. De prachtige structuren van het zeldzame gesteente en de krater gevuld met een keur aan dieren en plantenleven maken dit park uniek. 

Mankwe Stuwmeer Pilanesberg Zuid Afrika
Het mooiste gedeelte van het park vindt je rondom de Mankwe Dam. Foto flowcomm

Het mooiste gedeelte van het park vindt je rondom de Mankwe Dam. Bij de dam in het stuwmeer is altijd genoeg water te vinden voor de dieren die zich hier dan ook in vrij hoge concentraties ophouden. Voor vogelaars is er een speciale schuilhut gemaakt waaruit je onder andere de verschillende soorten ijsvogels kan observeren. In het park vind je nog vijf andere schuilhutten waar ook liefhebbers van groter wild zich kunnen vermaken.

Het nationale park Pilanesberg ligt in het overgangsgebied van Kalahari naar Laagveld en dat betekent dat het een uitstekend leefgebied is voor veel verschillende dier- en plantsoorten.

Meer dan 7000 diersoorten

In het nationale park Pilanesberg komen ruim 7000 verschillende diersoorten voor en je kunt er op zoek naar de Big 5. In 1979 werd het project Genesis gestart met het doel de wildpopulatie in het gebied weer te versterken. Deel van het project was om 110 kilometer aan wildhekken neer te zetten, wegen aan te leggen en 6000 diersoorten in het gebied te (her)introduceren. Vandaag de dag komen er dus ruim 7000 diersoorten voor, 360 vogelsoorten en er ligt een wegennetwerk van ruim 200 kilometer. 

Zebra Pilanesberg Zuid Afrika
In het nationale park Pilanesberg komen ruim 7000 verschillende diersoorten voor. Foto Henrik Sommerfeld

Naast de Big 5 is er ook de mogelijkheid dat je wilde honden en cheeta’s ziet. In het Pilanesberg Centre bij de Mankwe Dam hangt een kaart met waar de dieren het laatst zijn gespot. Het is meteen een goede plek om even te stoppen voor een hapje en drankje tijdens je safari.

Olifant Pilanesberg Zuid Afrika

In de noord westelijke hoek van het park vind je ook het reservaat voor de bedreigde zwarte neushoorn. Deze is bereikbaar via een aparte ingang. Hier mag je alleen in als je geboekt hebt bij één van de drie lodges in her reservaat. En hoewel er geen hekken tussen het reservaat en het natuurpark staan mag je als bezoeker aan het park hier niet in. Andersom is geen probleem. 

Pilanesberg Game Reserve

Het Nationale park wordt ook vaak het Pilanesberg Game Reserve genoemd Het is één van de meest toegankelijke parken van Zuid-Afrika. Het park ligt net boven Johannesburg (3 uur rijden) en de wegen daarvandaan naar het park zijn prima. Dit maakt het dat het park geliefd is bij de inwoners van de stad en zodoende kan het in de weekeinden en schoolvakanties best druk zijn.

Voor de meeste wegen in het park heb je geen 4WD nodig. Foto Robert Nyman

Pilanesberg is echter ruim 550 vierkante kilometer groot en het op drie na grootste wildpark in Zuid-Afrika. Er lopen verschillende routes doorheen met een totaal netwerk van 220 kilometer aan wegen. Dit zorgt ervoor dat de bezoekers zich goed verspreiden over het hele park, waardoor er ook hele stukken zijn waar je geen andere safari gangers tegenkomt. Naast de standaard safari’s met eigen vervoer of met safari auto’s van het park worden er wandelsafari’s en heteluchtballonvaarten aangeboden. 

Bezoek Nationaal park Pilanesberg

De beste tijd om het park te bezoeken is van half juli tot half oktober. Het droge winter seizoen duurt van april tot september. De regens in de zomer vallen hier tussen oktober en maart. In het park vind je alle soorten accommodatie. Van simpele kampeerplekken tot luxe privé bungalows met jacuzzi. Het park is bereikbaar via één van de vijf ingangen. Openingstijden wisselen per seizoen en liggen tussen 05.30 uur ’s ochtends en 19.00 ’s uur avonds. Heb je geen eigen vervoer dan worden er ook dag en meerdaagse trips aangeboden met vertrek uit Johannesburg. Let op dat het natuurpark niet onder de SAN Parks vallen en dat je wildcard daarvoor hier niet geldig is. Reserveren en boeken gebeurd dan ook niet zoals bij de meeste Nationale parken in Zuid-Afrika via de algemene website van San Parks.

Baviaan Pilanesberg Zuid Afrika

Meer info en reserveren kan op de eigen website van Pilanesberg National Park

Pilanesberg National Park heeft als bijkomend voordeel dat het één van de weinige wildparken met de Big 5 is dat volledig in een malaria vrije zone ligt. Daarnaast heb je voor de meeste wegen in het park geen 4WD nodig, hoewel sommige gravel wegen na het regenseizoen soms in slechte staat kunnen zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.