Serekunda is de grootste stad van Gambia

0
3062
weg Serekunda Gambia

De grootste stad van Gambia is Serekunda. Het ligt aan de Atlantische Oceaan op ongeveer een half uurtje rijden van de hoofdstad Banjul. Omdat de hoofdstad niet verder kan groeien op het schiereiland in de mond van de Gambia rivier, heeft Serekunda een aantal taken overgenomen. Zo vindt je hier ook verschillende ambassades en overheidsgebouwen. Je vindt er ook de Julbrew brouwerij en een Guinness brouwerij.

Portugese en Britse kolonie

Serekunda werd in de 17e eeuw gesticht door de Portugezen en vervolgens vestigden de Britten zich hier in de 18e eeuw. Tegenwoordig is Serekunda een samenvoeging van zo’n vijftien tot twintig dorpen en de stad groeit nog steeds gestaag door. 

Markt Serekunda Gambia Afrika
In de markt van Serekunda loop je door een doolhof aan gangetjes. Foto tjabeljan

De markt van Serekunda

Serekunda is vooral bekend van haar grote markt. Hier vind je een doolhof aan gangetjes, soms niet breder dan 80 centimeter. Alles wordt er hier verkocht. Van groente en fruit tot schoenen en van kleding tot auto onderdelen. Bij gebouwen met een tweede etage vindt je als je de trap omhoog gaat tientallen kleermakers die van een door jou op de markt uitgekozen stof in mum van tijd een traditioneel Gambiaans shirt maken. 

Watermeloenen serekunda gambia

De markt in Serekunda is een mengeling van geuren en kleuren en is een facinerend gebeuren om doorheen te lopen. Bezoekers krioelen door elkaar heen en overal tussen de stalletjes lopen verkopers die op mobiele etalages hun waren aanprijzen.

Worstelen

Serekunda beschikt over een groot stadion dat bekend staat om de vele worstelwedstrijden. Het Bakoteh stadion ligt. Afrikaans worstelen is de nationale sport van Senegal, maar is ook in Gambia mateloos populair. De meeste wedstrijden vinden plaats op zondag. Ben je dan in de stad, plan dan zeker een bezoek hieraan in.

Oussouye worstelen Casamance Senegal

Batik Factory

In de wijk Dippa Kund vind je een kleine batik fabriek. In heel Gambia dragen veel vrouwen de zogenaamde batik-doeken als jurk, rok of als sjaal voor om het hoofd. Je hebt ze onderweg ongetwijfeld als vele male gezien. 

In de fabriek kan je zien hoe deze doeken worden gemaakt. Het hele proces van ontwerp en productie tot het eindresultaat wordt uitgelegd en uiteraard kun je na afloop zelf een aantal doeken kopen om als souvenir mee terug naar huis te nemen.

Senegambia strip

Vijf kilometer ten westen van het centrum van Serekunda kom je terecht op de beroemde Senegambia strip. Hier vind je de bekende stranden van Kololi en Kotu. Aan het strand liggen tal van hotels, resorts en guesthouses. Van de meest luxe all-inclusive tot de meest simpele hotelletjes, er is hier voor ieder budget wat te vinden.

strand Serekunda Gambia

Bezoek Serekunda

Serekunda ligt op de zuidoever van de Gambia rivier. Het is met de taxi dertig minuten rijden vanaf Banjul of vanaf het vliegveld. Je kan ook één van de spotgoedkope minibusjes nemen. Wees dan voorbereid op tientallen stops en om met de lokale bevolking opgepropt te zitten in de bus te zitten. Niet altijd comfortabel maar wel een unieke belevenis.

Couscous serekunda gambia
Uit eten in Serekunda. De couscous wordt voor onze ogen bereid.

De beste reistijd om naar Serekunda te gaan is van november tot en met april. Het is dan droog en zonnig. In de maanden mei tot en met oktober valt de meeste regen en loopt de luchtvochtigheid flink omhoog. De temperatuur ligt het gehele jaar rond de 30 graden.

(Foto’s Maarten van de Biezen)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.