Winter in Afrika, tien feitjes

0
2909
Kilimanjaro Tanzania winter
Sneeuw op de top van de Kilimanjaro in Tanzania.

Winter in Afrika

De winter in Afrika is over het algemeen warm en droog. Hier volgen wat interessante feitjes over het winterseizoen dat gewoonlijk plaatsvindt in onze zomermaanden juni, juli en augustus.

Zuidelijk Afrika

Zuidelijk Afrika kent 4 klimaatsoorten, waaronder subtropische, semi aride (droog), warme en koude woestijnklimaten. In Zuid Afrika wordt de winter gekenmerkt door warme droge dagen en koude nachten in het binnenland en bewolkte regenachtige koude dagen in de westelijke kustgebieden. In de oostelijke kustgebieden is het warm en zonnig en de berggebieden rond de Kaap en in de Drakensbergen valt er sneeuw.

Mozambique

De winters in Mozambique zijn koel en droog. Ze worden vaak gekenmerkt door perfect tropisch weer met veel zon en warmte en bijna geen regen. De temperaturen gedurende de dag liggen iets boven de 20 graden Celsius en dalen ’s nachts, waardoor het best fris kan worden.

Angola

Angolese winters zijn geweldig voor degenen die niet van koude omstandigheden houden. Zowel in het zuidelijke als het noordelijke deel van het land kent de winter warme omstandigheden. Het noorden is echter iets koeler en droger. De gemiddelde wintertemperatuur is ongeveer 20 graden Celsius.

Nigeria

Nigeria ervaart het hele jaar door warme temperaturen, waarbij het winterseizoen extra warm en droog is. Alle delen van Nigeria kennen in juni intense regenval, beginnend vanuit de noordelijke delen waarna het zich verspreid over het land. Dit resulteert soms in kleine tornado’s tijdens stormachtige omstandigheden. De luchtvochtigheid in de wintermaanden is hoger. Het weer vormt een mix van zonnige perioden en bewolkte luchten met dagtemperaturen van 25 tot 30 graden Celsius.

Kenia

Kenia ervaart het hele jaar door warme en tropische omstandigheden, omdat het land op de evenaar ligt. Het heeft geen echte zomer of winter, maar eerder natte en droge seizoenen. De typische wintermaanden (juni, juli en augustus) vallen in het droge seizoen waarin de dagtemperaturen 23 graden Celsius bereiken en de vroege ochtendtemperaturen rond de 10 graden liggen. De lucht is helder en de temperaturen zijn aangenaam warm. Langs de kust van de Indische Oceaan is het minder warm en vochtig.

De Sahel

Over het algemeen kent de Sahel regio een semi aride (half droog) klimaat. De laatste jaren neemt de droogte echter steeds meer toe. Wetenschappers denken dat dat komt door de stijging van de watertemperatuur in de Golf van Guinee, waardoor regenwolken meer naar het zuiden trekken. Normaal gesproken valt in de wintermaanden van de Sahel de regen en de temperaturen liggen dan rond de 27 graden. Het is er altijd erg zonnig en de regio ziet maar liefst 2700 tot 3500 uur zonlicht per jaar.

Ethiopië 

In Ethiopië valt de winter in de maanden december, januari en februari. Dit is ook het droge seizoen. De Ethiopische winters zijn erg warm en zonnig, met temperaturen die variëren van 27 graden tot 30 graden Celsius overdag. Begin januari is er in de vroege ochtend kans op vorst, met name in de hoger gelegen gebieden.

Egypte

De winter in Egypte duurt van november tot april en worden gekenmerkt door koele temperaturen in het binnenland, aan de kust en in de woestijn. Woestijntemperaturen kunnen in de winter overdag oplopen tot 18 graden Celsius en ’s nachts dalen tot 0 graden. In de Delta- en Northern Nile Valley regio’s kan er deze maanden zelfs sneeuw vallen. In Caïro variëren de wintertemperaturen overdag tussen 18 en 23 graden Celsius en is er kans op regenbuien.

Marokko

De Marokkaanse winters, die over het algemeen in december en januari vallen, zijn zonnig, warm en aangenaam. De temperaturen overdag liggen gemiddeld rond de 21 graden Celsius. Marokko heeft een tropisch klimaat, waardoor het het hele jaar door warm is (en heet in de zomer). Marrakesh is één van de steden in het land met aangename winters waar de temperaturen gematigd zijn en de nachten koel of koud. De Sahara verkennen doe je het beste in de winter, gezien de temperaturen met gemiddeld 21 graden aangenaam zijn en de nachten koud.

De Afrikaanse eilanden

De Afrikaanse eilanden genieten het hele jaar door van warm weer. De wintermaanden zijn minder vochtig en aangenaam warm. De winter op Mauritius duurt van  juni tot september. De temperaturen liggen dan rond de 20 graden en de zon schijnt elke dag zeker 5 tot 7 uur. De meeste regen valt in de zomer. 

Op de Seychellen liggen de temperaturen het hele jaar door tussen de 24 en 32 graden Celsius. De droge periode, die koeler weer met zich meebrengt, is tussen mei en oktober. Deze maanden is er weinig neerslag en liggen de temperaturen rond de 27 graden. Wel is het opletten bij de zee die dan erg ruw kan zijn vanwege de passaatwinden in het zuidoosten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.