Ol Doinyo Lengai

0
1660
Ol Doinyo Lengai Tanzania

Op de rand van de Serengeti in het noorden van Tanzania ligt in de Crater Highlands de Godenberg Ol Doinyo Lengai. De grijze vulkaan is de plek waar volgens de Masai de god Engai woont. Wanneer een streek wordt geteisterd door droogte trekken de Masai naar de voet van de vulkaan om te bidden voor regen. De Ol Doinyo Lengai is een unieke vulkaan. Als hij uitbarst spuwt hij niet alleen zwarte as, maar ook carbonaten. Het bijzondere hieraan is dat de lava ‘de koudste’ (slechts 500 tot 600 graden) lava ter wereld is en niet de typische rode kleur heeft, maar op vloeibare zwarte olie lijkt. Als de lava in aanraking komt met de vochtige lucht kleurt het vervolgens wit.

Volcán activo de carbonatitas - Ol Doinyo Lengai (Tanzania) - 05

De berg is slechts 2960 meter hoog en de krater heeft een doorsnede van 300 meter. Een rondje langs de rand is dan ook te doen in zo’n 6 uur lopen. Op de top is een sissend gat waaruit om de paar seconden een fonteintje lava omhoog spuit. De vulkaan is nog steeds actief, maar de laatste grote uitbarstingen waren in 1966 en 1967. In 1966 schudde de vulkaan 10 dagen lang voordat hij uitbarstte en een aswolk van 10.000 meter de lucht in schoot. Meer recent was er in 2006 ook nog een kleine uitbarsting. 

Ol Doinyo Lengai

Op de top van de vulkaan zijn opnames gemaakt voor de Tomb Raider film ‘The Cradle Of Life’. Hierin is te zien hoe Lara Croft tussen de rokende mini kraters heen loopt op zoek naar de cradle of life. 

Natrocarbonatite Lava Fountain at Ol Doinyo Lengai

Bezoek Ol Doinyo Lengai

Het is mogelijk om de vulkaan te beklimmen. De meeste excursies naar de top nemen in totaal zo’n 7 tot 12 uur in beslag. De wandeling is intensief vanwege het vele losliggende gruis op de berg. Het is ook een flink stijle klim, maar alleen al het uitzicht onderweg maakt het de moeite waard. Je kijkt uit over de eindeloze grasvlaktes en ziet Lake Natron liggen. In het westen kijk je uit over de Great Rift Valley en ook zie je Mount Kilimanjaro en Mount Meru liggen. Gemiddeld loop je in 6 uur omhoog en duurt de afdaling ongeveer 2 uur. 

Ol Doinyo Lengai

De meeste beklimmingen starten heel vroeg in de ochtend (’s nachts), zodat je bij zonsopkomst op de rand van de krater kan zitten. Als er geen vulkanische activiteit is kun je ook op de zuidelijke helling overnachten. Warme kleding is aan te raden, omdat het op de hellingen van de berg erg koud kan zijn. Aangekomen op de top zie je de zon langzaam verschijnen en voel en hoor je de vulkaan rommelen. De Masai gidsen nemen je vervolgens mee naar een punt net onder de hoogste top waar de Ol Doinyo Lengai nog lava spuugt. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.