Talassemtane National Park

0
1904
Talassemtane National Park Marokko

Het ongerepte Talassemtane National Park in Marokko is een heerlijk gebied voor wandelaars. Het park is bezaaid met watervalletjes en bergpoelen. Talassemtane ligt diep in het Rifgebergte, op ongeveer 45 minuten rijden van de stad Chefchaouen. Het is daarom een makkelijk bereikbare bestemming die echter maar relatief weinig buitenlandse bezoekers kent. 

Het 590 vierkante kilometer bergachtige terrein strekt zich uit over een landschap beladen met diepe kloven, steile kliffen, verborgen grotten en seizoensstroompjes (plaatselijk bekend als wadi’s). De meest opvallende kenmerken zijn de bossen met dennenbomen, waaronder Marokkaanse sparren, zwarte dennen en atlasceder. In de bossen leven lynxen, berberapen en steenarenden. Met wat geluk zie je misschien ook nog een glimp van een ​​rode vos, Algerijnse egel, jakhals, das of één van de zeldzame gazellen.

Macaca sylvanus - Macaco de Berbería - Macaco-de-gibraltar - Macaque de Barbarie - bertuccia o scimmia di Barberia - Barbary macaque, Barbary ape, or magot -

Er zijn 100 vogelsoorten in het park, met name zeldzame roofvogels zoals de lammergier en steenarend. Andere vogelsoorten zijn de Alpengierzwaluw, wespendief, dwergarend en de sperwer. De vogels komen af op de ruim 30 soorten reptielen en amfibieën die goed vertegenwoordigd zijn in het park. 

Het park werd in oktober 2004 gesticht om de laatste bedreigde sparrenbossen van Marokko te behouden. Er zijn hier meer dan 1380 plantensoorten geregistreerd, waarvan er 47 endemisch zijn in Marokko. Talassemtane maakt deel uit van het Transcontinental Biosphere Reserve van de Middellandse Zee. Daarnaast staat Talassemtane ook op de werelderfgoedlijst van Unesco. 

Valle del Farda

Heerlijk gebied voor wandelliefhebbers

Dit aantrekkelijke nationale park heeft verschillende goed gemarkeerde wandelpaden die door de golvende bergen slingeren. Wandelaars hebben de keuze uit gemakkelijke tot lange moeilijke routes. Alle paden leiden naar uitkijkpunten met panoramische vergezichten over heuvelachtige landschappen, bedekt met bossen en bezaaid met watervallen. Er zijn onder meer wandelroutes naar de historische dorpen El Kalaá en Akchour, de natuurlijke brug genaamd de ‘Brug van God’ en naar een adembenemende waterval.

God's Bridge

De paden beginnen een klein stukje na de ingang van het park bij de waterkrachtcentrale. Aan beide zijden van de brug hangen kaarten met de verschillende routes. 

Parque Nacional de Talassemtane

Links van de brug gaat het pad de kloof op, eerst naar een kleine waterval en vervolgens naar de grote waterval. Aan de rechterkant is het pad dat de omhoog leidt naar de brug van God. Om bij de watervallen te komen moet je een aantal rivieren doorwaden. Afhankelijk van het waterpeil kan de oversteek best lastig zijn. Bij het pad naar de brug van God hou je droge voeten, want deze kent geen rivieren die je over moet steken.

Een wandeltocht naar de berg Lakrra die met haar 2159 meter boven alles uitsteekt geeft prachtige uitzichten over het nationale park en het Rifgebergte.

Cascada de El Kelaa

Bezoek Talassemtane National Park

Om naar het park te rijden neem je de weg vanuit Chefchaouen richting Tétouan. Net na de dubbele brug, ongeveer 15 kilometer buiten de stad, is er een slecht gemarkeerde weg naar rechts die naar Akchour leidt. Het is een prachtige rit door een ruige kloof en groene valleien. Bij Akchour eindigt de weg aan het einde van de stad bij een parkeerplaats voor het park.

p.n. talassemtane

Het unieke blauwe stadje Chefchaouen is een belangrijke toeristische bestemming net buiten het park en is de ideale basis voor een wandeling in Talassemtane. Samen vormen ze een bijzondere combinatie van cultuur en natuur tijdens je reis door Marokko.

Chefchaouen kent tal van hotels en guesthouses. Kies er bij voorkeur één uit in de sfeervolle oude medina. Tijdens de zomermaanden zijn de oevers van de rivier door Talassemtane een populaire kampeerbestemming. 

Chefchaouen

De beste tijd om Talassemtane te bezoeken is in de lente. Deze duurt van maart tot en met juni en kent de meest aangename wandel temperaturen. In juli en augustus is het zomer en kunnen de temperaturen hoog oplopen. De zomer is wel het seizoen dat de paden die dicht langs de rivier lopen door het lagere waterpeil het beste begaanbaar zijn. In de wintermaanden van december is het gewoonlijk erg koud. De herfst is el weer een goede tijd om het park te bezoeken.

Parque Nacional de Talassemtane

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.