Nkhotakota Wildlife Reserve

1
1435
Nkhotakota Wildlife Reserve Malawi

Aan de voet van de Chipata berg slingert een uitgebreid netwerk van rivieren zich door beboste heuvels. Hier maken dichte miombo bossen deel uit van het Nkhotakota Wildlife Reserve. Het is het grootste en oudste natuurpark van Malawi. Dit ruige gebied is het minst bekende reservaat van het land en wordt nog maar weinig bezocht door toeristen. Het kent dan ook niet de hoge concentraties wild van de bekendere safari bestemmingen in Malawi en dan is het wild dat er is ook nog eens lastiger te vinden door de dichte begroeiing. Kies je ervoor om Nkhotakota te bezoeken dan kan het maar zo zijn dat je dit prachtige reservaat helemaal voor jezelf hebt. 

Post MITE 2019 Tour: Tongole Wilderness Lodge @ Nkhotakota Wildlife Reserve

Rondom de Bua Rivier is de beste plek om olifanten te zien en veel geziene antilopen zijn de roanantilope, sabelantilope en waterantilope. Een leuke manier om op zoek te gaan naar het wild is via een kanotocht. Vooral de vogelaars komen hier aan hun trekken en kunnen op zoek naar de 280 vogelsoorten die in het gebied leven.

Er zijn niet veel wegen in Nkhotakota dus de beste manier om de natuur te beleven is om er te voet op uit te trekken. Een wandelsafari door de dichte bossen is een unieke belevenis. De spanning stijgt dan ook als we achter een dichte rij struiken wat horen ritselen. Welk dier of dieren treffen we daar aan? We zullen het nooit weten want als we voorzichtig dichterbij komen zien we nog net hoe de bladeren zich sluiten achter een vluchtige wegschietende schim. 

African Parks

Nkhotakota Wildlife Reserve heeft een moeilijk verleden. Decennia van stroperij en wetteloosheid zorgden ervoor dat van de ruim 1500 olifanten in het reservaat er in 2015 nog maar minder dan 100 over waren. Al het wild werd weg gestroopt en er bleef een leeg reservaat over. Voor de toeristen was er dan ook geen reden meer om het park te bezoeken. 

African Parks had echter een andere visie voor het meest uitgebreide overgebleven wilde landschap in Malawi. Nadat ze in 2015 het beheer van het park overnamen begonnen ze onmiddellijk Nkhotakota voor te bereiden op een van ’s werelds grootste translocaties van dieren in het wild. Vanuit Liwonde National Park en Majete Wildlife Reserve werden vanaf eind 2016 ruim 500 olifanten verhuist naar het Nkhotakota Wildlife Reserve. 

DSC_2585

In Liwonde en Majete namen de aantallen olifanten dankzij strenge bescherming dusdanig toe dat dit tot overbevolking en voedseltekorten leidde. De olifanten gingen buiten de parken op zoek naar voedsel wat voor problemen zorgde met de plaatselijke boeren. In Nkhotakota hebben de dieren nu weer alle ruimte. Daarnaast werden er 2000 andere wilde dieren in het park geherintroduceerd. Momenteel zijn er plannen om giraffes en de zwarte neushoorn terug naar het park te halen.

De stroperij werd drastisch teruggedrongen door de aanwezigheid van een goed opgeleid en uitgerust ranger team. Hiervoor werd onder andere een 19.000 hectare groot gebied van het park omheind. Inmiddels beginnen de eerste toeristen weer terug te komen naar dit nu weer prachtige stukje wildernis. 

Bua River

Nkhotakota maakt nu haar eerste voorzichtige stapjes, maar het reservaat heeft alle potentie om uit te groeien tot één van de nieuwe safari bestemmingen in Zuidelijk Afrika. 

Bezoek Nkhotakota

De afgelopen jaren zijn er nieuwe accomodaties gebouwd voor bezoekers en je kunt nu kiezen uit de Bua River Lodge, Tongole Wilderness Lodge en het Kachenga Bush Camp. Net buiten de grenzen van het reservaat is Rafiki Safari Camp ook nog een optie. 

Het park biedt zelf geen safari mogelijkheden dus alles moet geboekt worden bij één van de lodges, of je moet met eigen (4×4) auto het park bezoeken. 

De snelste route om van Lilongwe naar Nkhotakota te komen is via Salima en dan langs het meer omhoog. Twaalf kilometer na het dorp Nkhotakota staat de afslag naar het reservaat aangegeven. Het is dan nog 10 kilometer rijden over een onverharde weg naar de Bua Gate.

De beste tijd om Nkhotakota te bezoeken is het droge seizoen van april tot oktober. Deze maanden is het wild het makkelijkst te spotten. 

November tot maart is het regenseizoen met spectaculaire stormen. 

Meer info op de website van African Parks

1 REACTIE

  1. Wat leuk om iets over Nkhotakota in het Nederlands te lezen. Wij gaan binnenkort voor minimaal zes maanden in Malawi wonen en een bezoek aan dit reservaat staat dan uiteraard ook op de planning. Bedankt voor de info!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.