Namizimu Forest Reserve

0
1193
Namizimu Forest Reserve Malawi

De Namizimu heuvels in Malawi zijn niet erg bekend. Ze liggen ingeklemd tussen het zuidoostelijke uiteinde van het Malawimeer en de grens met Mozambique. De steile heuvel Mangochi Namizimu is het begin van een groot hoogland ten oosten van de Rift Vallei dat zich uitstrekt tot Mozambique en het zuiden van Tanzania. Vanaf de rand van het meer gaat het landschap snel de hoogte in met ongeveer 10 heuvels die een hoogte van meer dan 1500 meter bereiken. Het hoogste punt is de Msondole piek op 1800 meter. In deze regio vind je het Namizimu Forest Reserve.

Leeuwen komen nog steeds voor in deze dunbevolkte regio. De heuvels zijn bedekt met bomen (miombobos) en kleine stukjes montane regenwoud. De heuvels zijn tevens het leefgebied van de Stierlings specht. De vogelsoort komt alleen voor in zuidelijk Tanzania, zuidelijk Malawi en het noordwesten van Mozambique. Het reservaat is dan ook door Birdlife International benoemd tot een belangrijk vogelgebied. Naast enkele van deze zeldzame soorten zijn er nog zo’n 200 andere vogels te spotten.

Stierling's Woodpecker Dendropicos stierlingi

Namizimu heeft inmiddels een reputatie opgebouwd voor ongewone diersoorten en wordt daarom veel bezocht door biologen. Zo zijn er ook een aantal vlinders die alleen in deze regio voorkomen. 

Olifanten worden af en toe gezien op hun weg naar het nationale park Liwonde en luipaarden jagen ook in de heuvels, maar verwacht beide niet te zien bij een bezoek. 

Namizimu Forest

Uzuzu

Het mooiste en meest spectaculaire deel van Namizimu is de hoge bergrug die leidt naar de top van de berg Uzuzu. De wandeling hier naartoe is beschreven als één van de meest spectaculaire wandelingen in Malawi en mag je niet missen als je in de buurt bent. Zeldzame orchideeën en varens slingeren rondom de enorme granieten rotsblokken die tussen de bomen door omhoog torenen. Eenmaal op de bergkam wordt je beloond met schitterende uitzichten. 

Net buiten het reservaat vindt je Skull Rock en Fort Mangochi. Skull Rock of ‘Mwale wa Kopi’ is een geweldig voorbeeld van de natuur als kunstenaar. De rots die uitkijkt op de Rift Vallei lijkt op een enorme menselijke schedel en is ruim 100 meter hoog. De rots bevind zich vlak bij het dorpje Jalasi. 

Fort Mangochi is daarentegen het werk van de mens. De Britten bouwden het in 1896. Het voormalige fort is gebouwd op een van de mooiste locaties voor een verdedigingsfort in dit wilde stukje Afrika.

Bezoek het Namizimu Forest Reserve

Bij het reservaat is er maar één accommodatie mogelijkheid. Het Namizimu Forest Retreat is een oase van vrede en rust. In dit deel van Malawi met vrijwel geen toeristen en nul bezoekersinfrastructuur is het de enigste beschikbare optie aan de zuidoostelijke kant van Lake Malawi.

Namizimu Forest Retreat

Hoog boven het meer biedt het een panoramisch uitzicht over het Zomba plateau tot aan Cape McLear. Het reservaat ligt op 20 kilometer van Mangochi, wat een tweede mogelijkheid is om als uitvalsbasis te gebruiken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.