Ntchisi Forest Reserve

0
1089
Ntchisi Forest Reserve Malawi

Het Ntchisi Forest Reserve beslaat ongeveer 75 vierkante kilometer en is aan alle kanten omgeven door glooiende heuvels die gebruikt worden voor landbouw welke bezaaid zijn met traditionele dorpen. Het is een ongerept paradijs, onontdekt door het massatoerisme.

Voordat het een beschermd gebied werd, werd het bos gebruikt als toevluchtsoord door de lokale Chewa stam tegen aanvallen van de strijdende Ngonis in de 19e eeuw. Omdat het bos een belangrijke schuilplaats bleek te zijn ontsnapte het grotendeels aan de ontbossing ten behoeve van brandhout. Het Ntchisi Forest Reserve bevat enkele van de laatst overgebleven inheemse regenwouden in Malawi. Sommige bomen zijn meer dan 30 meter hoog en lianen en wurgvijgen (strangler figs) strijden om het zonlicht.

De weelderige vegetatie herbergt een overvloed aan orchideeën, evenals vele soorten vogels, groepen witkeelmeerkatten, bavianen, hyena’s en af ​​en toe een bosbok en een bosvarken. Niet lang geleden werd er een luipaard gezien op de berg bij de Lodge.

Grand Finale

Velden vol wilde bloemen

In het reservaat wisselen Bergbossen en graslanden zich af met open bos en struikgewas. Het Ntchisi Forest Reserve is een prachtig gebied om te wandelen of te mountainbiken. Aan het begin van het regenseizoen rond december en januari veranderen de graslanden in prachtige velden vol wilde bloemen.

Een groep lokale rangers patrouilleert nog dagelijks door het reservaat, maar stroperij vormt nauwelijks meer een probleem. De lokale bevolking mag brandhout verzamelen, maar bomen kappen is streng verboden. Nu het besef van de rol van deze bossen toeneemt zijn verschillende dorpen begonnen met het planten van bomen om zo nieuwe bosgebieden te creëren.

012-08 1987-03-21 Ntchisi Hills, Ntchisi, Malawi

Het klimaat in het op 1500 tot 1700 meter hoge reservaat is aanzienlijk koeler dan de rest van het land (afgezien van Nyika) en vormt een welkome ontsnapping aan de hitte. Bijkomend voordeel is dat er ook geen muggen zijn op deze hoogte.

Ntchisi

Bezoek het Ntchisi Forest Reserve

Het reservaat ligt zo’n 80 kilometer vanaf de hoofdstad Lilongwe. Het beste neem je de M1 naar Mponela en daaraan de T350 richting het reservaat. De route via de M7 die wordt aangeraden door googlemaps maakt de rit een stuk langer vanwege de slechte staat van de weg. Via de M1 doe je er ongeveer 2 uur over vanaf Lilongwe.

Ntchisi Mountain area

In het regenseizoen kom je er niet zonder een 4×4 auto. Heb je geen eigen vervoer dan neem je een minibus richting Nkhotakota en stap uit in Visanza. Hiervandaan kun je een (motor) taxi naar Ntchisi regelen. Je kan ook contact opnemen met de Ntchisi Forest Lodge om vervoer vanuit Lilongwe te regelen.

012-05 1987-03-21 Flowers at Ntchisi Forestry Resthouse, Ntchisi, Malawi

Overnachten kan bij de Ntchisi Forest Lodge. Deze lodge heeft goede banden met de lokale gemeenschappen die het ondersteunt en biedt volop mogelijkheden voor culturele interactie en vrijwilligerswerk. De lodge biedt verschillende activiteiten in het reservaat aan, zoals wandelingen naar onbekende delen van het Ntchisi Forest, vogelspot safari’s en in de maanden december en januari orchideeën tours. Ook kun je theeplantages en traditionele dorpen bezoeken.

Het Ntchisi Forest reservaat is nu nog één van die weinig ontdekte pareltjes in Malawi. Pak deze kans om het te bezoeken voor het in het vizier komt van andere reizigers.

Seth Barrows

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.