Lusenga Plains National Park

0
925
Lusenga Plains National Park Zambia

Het nationale park Lusenga Plains ligt in het noorden van Zambia. Het gebied werd oorspronkelijk gebruikt voor de commerciële jacht tot het in 1972 tot nationaal park werd verklaard. Het park verwaarloosde echter snel en door stroperij werd zo goed als al het wild uitgeroeid. In het begin van deze eeuw waren er alleen nog wat bavianen, buffels en een paar antilope soorten in het park over. In 2007 ging het roer opnieuw om. Parkwachters kwamen om de stroperij aan banden te leggen en verschillende diersoorten werden geherintroduceerd. Als eerste zebra’s impala’s en puku die werden gevolgd door onder meer wildebeesten. 

In 2009 doneerde de Zuid Afrikaanse regering 160 olifanten die vanuit het Krugerpark naar Lusenga Plains werden gebracht. In dezelfde tijd werd er ook een gelijk aantal naar het in de buurt gelegen nationale park Nsumbu gebracht. Inmiddels beginnen de populaties weer gezonde vormen aan te nemen, maar Lusenga Plains bezoek je nog steeds niet in eerste instantie om op zoek te gaan naar wild. Voor vogelaars is het echter een ander verhaal. 

Belangrijk vogelgebied

Het vogelleven in het park is bijzonder rijk en er zijn een aantal mooie soorten te vinden zoals het Sint-Helenafazantje, grijskuifklauwier, Nyasa-agapornis en de zwartstaartgraszanger. Ook de bedreigde Oorgier en Lelkraanvogel zijn er te vinden. In totaal zijn er 214 verschillende soorten in het park waargenomen. Het park staat dan ook niet voor niets op de lijst met belangrijke vogelgebieden in Afrika. 

Het relatief kleine park heeft een oppervlakte van 880 vierkante kilometer en bestaat voornamelijk uit open grasland dat wordt afgewisseld door dichte bossen. Ook zijn er enkele moerasbossen. In deze regio van Zambia valt de meeste regen met jaarlijks zo’n 1500 millimeter neerslag. Meestal is het er dan ook lekker groen. 

Lumangwe Falls

Door het park lopen verschillende rivieren met langs de oostgrens de Kalungwishi rivier. In deze rivier tref je een aantal kilometers buiten het nationale park de Lumangwe Falls. Deze watervallen zijn na de Victoria watervallen de hoogste van het land. De spectaculaire Ntumbachusi Falls is een andere waterval die je in het Kawambwa District kan bezoeken. Bij de Kundabwika watervallen zijn interessante rotsschilderingen te zien.

Tepan3 480

Bezoek Lusenga Plains National Park

De weg naar Lusenga Plains is met borden aangegeven vanaf Kawambwa. In Kawambwa vind je ook het kantoor van National Parks and Wildlife. Hier kan je een gids of wildspotter regelen. 

Accommodatie mogelijkheden zijn er nog niet in het park, maar in Kawambwa en bij de Lumangwe Falls zijn er verschillende opties. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.