Arabuko Sokoke National Park

0
1093
Arabuko Sokoke National Park Trogon

Het Nationale park Arabuko Sokoke is een klein beschermd gebied van slechts 6 vierkante kilometer. Het park maakt echter deel uit van een veel groter complex aan bossen van zo’n 420 vierkante kilometer langs de kust van oost Afrika. Het park ligt in het bosgebied van Arabuko Sokoke aan de kust van Kenia, 110 kilometer ten noorden van Mombasa. Het bos strekt zich uit tot aan de bovenloop van de machtige Sabaki rivier en af ​​en toe trekken kuddes olifanten door het bos op weg naar de rivier.

In deze bossen komen een groot aantal endemische zoogdieren, vogels en planten voor. Daarom kreeg het hele gebied ins 1943 de status van Crown Forest. In de jaren 80 werd het Arabuko Sokoke park opgericht om de ernstig bedreigde Aders duiker, zes soorten vogels, de springspitsmuis en het goudstuitslurfhondje te beschermen. Een poging om een groter deel van het bosgebied een speciale beschermingsstatus te verlenen, stuitte op weerstand van de plaatselijke bevolking. Het gebied kent een grote rijkdom aan natuurlijke schoonheid. De lucht is gevuld met vlinders en vogels, in de bomen slingeren apen en op de bosbodem leven veel kleinere zoogdieren.

Kenya's Arabuko Sokoke forest, under threat-5144

Aders duiker

De Aders duiker is een soort die alleen in een aantal kustgebieden van Kenia en Tanzania voorkomt. De dieren worden gemiddeld ongeveer 30 centimeter hoog. Ze hebben een roodbruine vacht, zijn grijzer in de nek en lichter aan de achterkant en eronder. Een kleine rode kuif loopt langs het hoofd. De soort heeft ook kleine, eenvoudige hoorns van 3 tot 6 centimeter. De snuit is spits en de neus heeft een platte voorkant. De soort is erg schuw en alert en wordt niet snel in het wild gezien. Ze zijn over het algemeen solitair of worden aangetroffen in kleine groepen van twee of drie. Deze duiker soort kan kennelijk zonder drinken en haalt de meeste hydratatie die ze nodig hebben uit hun dieet.

De Aders duiker wordt helaas bedreigd door  vernietiging van habitats, wilde honden en overbejaging. De lokale bevolking jaagt op ze vanwege hun zachte huid en vlees. Momenteel wordt er aan plannen gewerkt om een fokprogramma op te starten om ervoor te zorgen dat de soort niet zal uitsterven. 

ASF 2020

Bedreigde vogelsoorten

Onder de bedreigde vogelsoorten bevinden zich de Clarkes wever, sokokedwergooruil, sokokepieper, amanihoningzuiger en de natallijster. De bossen sluiten aan op de Mida Creek bij Watamu wat een populaire plek is voor overwinterende kustvogels. Samen vormt dat voor vogelliefhebbers een prachtige combinatie. 

Bucero

ASF 2020

De vegetatie in het gebied wordt gekenmerkt door drie typen gemengd bos met aan de kust mangrovebossen en zoutmoerassen. Die laatste zijn belangrijk voor steltlopers zoals de terekruiter en krabplevier. Verder komt in het gebied nog de savanneolifant voor, maar verwacht niet dat je die bij je bezoek zal zien. Dieren die je mogelijk wel spot zijn buffels, apen en verschillende antilope soorten als de waterbok.

Scimmie all'Arabuko Sokoke Forest

Dit rijke bos verborg ooit een ander geheim. De 13e eeuwse Swahili stad Gedi bloeide hier honderden jaren, verborgen voor Portugese indringers en de invloed van de buitenwereld. De stad werd uiteindelijk verlaten en vandaag zijn de ruïnes van Gedi, die tussen de bomen en kronkelende wijnstokken van het bos liggen, een beklemmende herinnering aan het verleden.

Gedi

Bezoek Arabuko Sokoke National Park

Een bezoek aan het park is een beetje een zoekplaatje. De grenzen van het park zijn niet aangegeven en de status van nationaal park voegt geen bijzondere bescherming toe aan het bos. Het bosreservaat wordt daarentegen gezamenlijk beheerd door de Kenya Forest Service, Kenya Wildlife Service, National Museums of Kenya en het Kenya Forest Research Institute en is daarmee één van de beter beschermde bossen in Kenia.

Verschillende andere internationale natuurbeschermingsorganisaties werken samen met de Kenya Wildlife Service om het gebied te beschermen. Het reservaat is duidelijk aangegeven met borden langs de weg. Bij de ingang zijn indien gewenst gidsen aanwezig.

Buiten de gebaande paden

Het park is een bestemming buiten de gebaande paden en je gaat er niet heen om groot wild te zien. Voor wie een bezoek waagt wacht evengoed een fascinerende reisbestemming met een andere sfeer dan je bij een bezoek aan een wildpark in Kenia verwacht. Deze fascinerende boswildernis ligt naast de stranden van Watamu, op slechts enkele minuten van de Indische Oceaan. Ga het bos in en ontdek een andere wereld dan de stranden en riffen! 

Arabuko-Sokoke_Forest_redclay_road1_10x5

Het park ligt een paar kilometer ten oosten van de dorpjes Malindi en Kalifi langs de B8 die vanaf Mombasa langs de kust omhoog loopt. Vanwege de gering omvang van Arabuko Sokoke is zijn er in het park geen accommodatie mogelijkheden. Hiervoor kan je terecht in de bovengenoemde dorpen of in het dorpje Mida dat tegenover het bosreservaat ligt. Wel is er de mogelijkheid om met eigen uitrusting te kamperen.

Kenya's Arabuko Sokoke Forest, under threat-5138

Er is beperkte toegang voor voertuigen tot het reservaat zelf. Wel zijn er een aantal wandelroutes aangelegd door het reservaat die deels door het nationale park lopen. Zoals eerder aangegeven zijn er geen markeringen die de grenzen van het park aangeven. 

Arabuko Sokoke en de omliggende bossen kennen twee regenseizoenen. Van maart tot juni kan het er lang en hard regenen. Van november tot en met december vallen er geregeld korte stortbuien. De resterende maanden zijn overwegend heet en droog. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.