De rotsschilderingen van Tsodilo Hills

0
1636
Tsodilo Hills Botswana

Tsodilo Hills is een unieke plek met een sfeer vol mysterie en intriges. Het is een voor de lokale bevolking heilige plek waar de bosjesmannen meer dan 3500 rotsschilderingen hebben geschilderd. De meeste daarvan dateren van rond 800 tot 1300 na Christus.

De heuvels hebben dan ook een speciale betekenis voor de Bosjesmannen die hier al duizenden jaren wonen. De Tsodilo Hills bestaan uit vier grote rotsen die vanuit het niets zo’n 400 meter vanuit de droge woestijn omhoog rijzen. 

De Bosjesmannen noemden de grotere rots the Male (man) de kleinere stond bekend als the Female (vrouw) en de kleinste rots was the Child (kind) Volgens legendes was de vierde heuvel de eerste vrouw van de mannelijke heuvel, die hij verliet voor een jongere vrouw. 

Tsodilo Hills

De Bosjesmannen geloven dat de heuvels een rustplaats zijn voor de geesten van de overledenen en dat hun goden in de grotten wonen van de Vrouwelijke Heuvel. Hiervandaan regeren ze over de wereld. Female Hill heeft bovendien een waterbron, wat van levensbelang is midden in dit droge landschap.

De meest heilige plaats ligt vlakbij de top van Male Hill. De legende wil dat de eerste (heilige) geest hier in gebed ging nadat hij de wereld had geschapen. Men gelooft ook dat de goden die hier wonen voor ongeluk zullen zorgen bij mensen die rondom de heuvels jagen.

Historische rotsschilderingen

De Tsodilo Hills zijn een van de meest belangrijke rotskunst locaties ter wereld. Er zijn 500 individuele plekken met schilderingen die duizenden jaren van menselijke beschaving in dit gebied vertegenwoordigen. Niemand weet de exacte leeftijd van de tekeningen, maar sommigen zijn meer dan 20.000 jaar oud. De duizenden rotsschilderingen zijn te vinden door de verschillende paden in de heuvels te volgen. Eén van de interessantere schilderijen betreft een zebra op een kleine rots die nu wordt gebruikt als het logo van de nationale musea en monumenten van Botswana. Opmerkelijk is het grote aantal grote dieren zoals elanden, giraffes, neushoorns, olifanten, leeuwen, maar ook een walvis. Sinds 2001 staan de heuvels met haar schilderingen op de werelderfgoedlijst van Unesco.

Tsodilo Hills, Botswana

Wildlife rond de heuvels

Afgezien van Kudu’s, Steenbokken en Duikers, die in deze waterloze gebieden kunnen overleven, is er niet veel wild in dit gebied. Hoewel luipaardsporen vaak in de heuvels te vinden zijn, worden de roofdieren zelf zelden gezien. 

Female Hill from the top of Male. Tsodilo, Botswana

De Tsodilo Gecko is een kleine gekko met bruine en gele strepen en is zeer uniek voor de Tsodilo Hills. Het diertje is voornamelijk ’s nachts actief en verstopt zich overdag tussen de rotsen.

Bezoek de Tsodilo Hills

Vanaf Maun neem je de hoofdweg (A3) naar Sehithwa waar je rechtsaf slaat op de weg (A35) naar Shakawe. De heuvels liggen op 40 km (4 uur rijden) van Shakawe. De afslag ligt net ten zuiden van Sepupa/ Nxamasere en wordt aangegeven met een wegwijzer van het Nationale Museum. Vanaf hier volg je de extreem ruwe onverharde weg die alleen met een 4WD begaanbaar is. Openbaar vervoer is er in dit deel van Botswana niet.

In Shakawe zijn enkele mogelijkheden om te overnachten. Er zijn geen officieel campings, maar je kan bij de Tsodilo Hills de tent opzetten waar je maar wenst.

TSODILO

In het gebied zijn vijf verschillende wandelroutes uitgezet, zoals de Rhino, Lion en Cliff trails. Je kan er ook voor kiezen om de heuvels met een gids te bezoeken die je veel over de geschiedenis van de heuvels en de (vroegere) bewoners van het gebied kan vertellen. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.