Palmwijn, de favoriete drank van West Afrika

0
9023
Palm Wine Niafrang Casamance Senegal
De flessen zijn gevuld..

Palmwijn, een natuurlijk en gezond drankje

Palmwijn is een traditionele alcoholische drank en wordt door ruim 10 miljoen mensen in West Afrika gedronken. Vooral in zuidelijk Senegal is de drank bijna overal te verkrijgen. De bevolking drinkt het als onderdeel van hun vele ceremonies. Bij trouwerijen, geboortes, familie bijeenkomsten en zelfs bij begrafenissen vloeit de palmwijn rijkelijk.  En ook als er even niets te vieren valt gaat een palmwijntje er wel in, met het warme weer moeten we immers goed drinken.

De palmwijn kan gedronken worden als vers sap rechtstreeks uit de boom. Op dit moment is de drank zo goed als vrij van alcohol. Laat het een uurtje staan en het fermentatie proces gaat aan het werk wat een drankje oplevert met zo’n 4% alcohol. Deze variant heeft onze persoonlijke voorkeur.

Laat je het nog langer staan dan kunnen de alcoholpercentages na een dag oplopen tot ruim 30%. Op dat moment begint het vocht te smaken als azijn. De frisse verse palmwijn, lokaal bekend als ‘Bounok’, is een natuurlijk en gezond drankje. Zo’n één tot drie uur na het tappen uit de palmboom heeft het een lekkere zoete smaak en het zit ook nog eens vol met vitamine B. De palmwijn kent volgens lokaal geloof vele medicinale toepassingen en het zou de hersen activiteit stimuleren. Redenen genoeg dus om het op onze reis door Senegal een keer te proeven.

Hier komt de palmwijn vandaan

In Senegal wordt de meeste palmwijn getapt uit de oliepalmboom. Het sap wordt verzameld door palmbladeren in de top van de boom af te snijden. Op deze punten maakt de palmwijntapper een gaatje waardoor het verse sap naar buiten kan druppelen. Door een trechter gemaakt van de eerder afgesneden palmbladeren wordt het sap verzameld in lege waterflessen die zijn vastgebonden aan de palmboom.

Na een dag komt de palmwijntapper terug om de flessen op te halen. Op goede dagen kunnen ze helemaal vol zitten, maar meestal wordt er tussen de 0,5 en 0,7 liter per fles verzameld. Het verzamelen van de palmwijn is een beroep dat vaak wordt doorgegeven van vader op zoon. Het beklimmen van de hoge palmbomen is een riskante bezigheid, maar het kan zeker in het zuiden van Senegal goed voorzien in het levensonderhoud. In dit deel van het land is de vraag naar het lekkere drankje groot. Bij een feestje tijdens onze reis laten we in Niafarang dan ook ook een aantal jerrycans aanrukken zodat we samen  met de lokale bevolking kunnen genieten van deze lokale specialiteit.

Palm Wine Niafrang Casamance Senegal
Palmwijntapper in Niafarang.

(Foto’s & film: Maarten van de Biezen)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.