Relaxen in Kafountine

0
2709
Kafountine Casamance Senegal
De vis wordt gedroogd op houten stellages op het strand bij Kafountine.

Kafountine is een groot vissersdorp en een typische activiteit hier is het zitten in een strandtentje dat over de Atlantische Oceaan uitkijkt.

Overal op het strand is er volop beweging. Er zijn vissermannen die de boten aan land duwen, sterke kerels die grote plastic emmers vol vis op hun hoofd balanceren op weg naar de sorteermarkt waar de vis in zakken ijs wordt verpakt en op transport gaat naar de grote steden zoals Thies en Dakar.

Ondertussen rennen vrouwen heen en weer tussen de piroques en de lokale markt om daar vis te verkopen. Overal waar je kijkt zijn er ondertussen mensen bezig met het repareren van de netten.

Kafountine Casamance Senegal
Marktkraampjes langs de weg in Kafoutine.

Nu we hier toch zijn kopen we verse vis rechtstreeks uit de piroques en vragen de kok van onze lodge om deze voor ons klaar te maken. Verser dan dit krijg je het niet!

De vis die niet rechtstreeks verkocht wordt of op transport gaat, wordt hier gedroogd of gerookt. Een rondje over de vismarkt is een unieke belevenis, maar of je hierna ooit nog gedroogde of gerookte vis wil eten…

Kafountine Casamance Senegal
Naast vis is er op de markt in Kafountine ook veel verse groente en fruit te koop.

Rasta vibes in Kafountine

Terug in het centrum van Kafountine is het tijd om ons aan te passen aan het ritme van de lokale bevolking. Het is tijd om te relaxen, wat op een djembe te trommelen of the hangen in een hangmat.

Het dorp heeft de grootste concentratie rasta’s van heel Senegal, wat voor een relaxt ‘reggae sfeertje’ zorgt. Bij de vele restaurantjes en barretjes in het centrum is altijd wel ergens een live band aan het spelen waar het feest door gaat tot in de late uurtjes.

Kafountine Casamance Senegal
Samen met Pape Lamin even bijkomen in één van de lokale barretjes van Kafountine.

Kafountine is ook het ideale startpunt voor een tocht door de mangroven. Een labyrint van waterwegen die in verbinding staan met de zee door drie rivieren. De Casamance, Kalissai en Kassika. In deze mangrove kan je op bezoek bij afgelegen vissersdorpjes die zelden door toeristen worden bezocht.

De mangrove zelf is de thuisbasis voor vele soorten vogels en een broedkamer voor de oceaan met onder meer barracuda’s, kapitein vis en rode karpers. In afgelegen bolongs komen ook nog krokodillen voor.

Kafountine Casmance Senegal
Even iets minder relaxed… ons huisdier in de kamer bij één van de guesthouses in Kafountine.

(Foto’s: Maarten van de Biezen)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.