Bandia Reservaat

0
2595
Zebra Bandia Senegal
Zebra's in het Bandia Reservaat. Foto Maarten van de Biezen

In het Bandia reservaat kan je op zoek gaan naar giraffes, zebra’s, neushoorns en andere grote grazers. In het park leven dieren die typisch zijn voor Senegal, zoals verschillende gazellen en antilopen soorten, apen, wrattenzwijnen en krokodillen. Ook vind je er een aantal soorten die oorspronkelijk niet in Senegal voorkomen. Zo zijn er onder meer neushoorns, zebra’s, giraffes en struisvogels ingevlogen vanuit Zuid Afrika die hier prima gedijen. Bandia is een ecologisch juweel op een prachtige locatie in Senegal.

De dieren bevinden zich in een omheind gebied van 3.500 hectare waar ze vrij leven. Omdat er in het park geen grote predatoren zijn, hebben de dieren de relax modus aangezet en kan je de meeste met de auto heel dichtbij benaderen.

Buffel Bandia Senegal
Met de auto kom je soms erg dicht bij de dieren. Foto Kumar McMillan

Het park is natuurlijk niet te vergelijken met de wildparken in Zuidelijk en Oostelijk Afrika, maar het reservaat is groot genoeg om je niet in een dierentuin te waren. Ook is er een reële kans dat je niet alle dieren tegenkomt tijdens een safari, dus het blijft goed zoeken. Zo kwamen wij bijna meteen een groepje giraffes tegen, maar hebben wij de neushoorn niet kunnen vinden. Bij het vergelijkbare iets grotere reservaat Fathala meer naar het zuiden, was dat precies andersom. De neushoorn was vrij snel gespot, maar de giraffes bleven zich verstoppen.

Neushoorn Bandia Senegal

Baobabs

In Bandia staan veel baobab bomen wat het tot een schitterende omgeving maakt. Niets is mooier dan een aantal zebra’s onder een grote baobab te zien grazen. In het park staat een enorm exemplaar van ruim duizend jaar oud. Binnen in de holle stam werden in het verleden mensen begraven. Iets waarvan de resten nu nog steeds te zien zijn. 

In het begin van het park zitten ook nog twee hyena’s in een afgesloten verblijf. Het aantal prooidieren in het reservaat is nog niet op dusdanig niveau dat het verantwoord is de dieren ook los te laten lopen. Mogelijk dat dit in de toekomst wel gaat gebeuren om de wildstand in een natuurlijk evenwicht te houden.

Fathala Wildlife Reserve Senegal

Voor de vogelaars is er ook genoeg te genieten. In het park zijn ruim honderdvijftig verschillende soorten geteld.

Bezoek Bandia

Je kan Bandia bezoeken met je eigen auto, wel gaat er dan verplicht een gids van het park mee. In het regenseizoen kan dit alleen met een 4WD. Heb je geen eigen wielen dan kun je mee met de dagelijkse safari’s die het park in hun eigen open safari auto’s organiseert. Onder leiding van de gids is het toegestaan om de auto af en toe te verlaten om zo nog dichter bij de dieren te zijn. Dit kan zelfs bij de witte neushoorn. Alleen bij de struisvogels is het geen goed idee, omdat met name de mannelijke varianten in het broedseizoen nogal agressief kunnen zijn. In het park is een wegennet aangelegd van vijftig kilometer en gewoonlijk doe je twee tot drie uur over het rondje. Een bar en restaurant kijken uit over een waterhole, zodat je nog even kan nagenieten terwijl je krokodillen en andere dieren spot die hier komen drinken.

Ingang Bandia reservaat Senegal
De entree van het Bandia Reservaat. Foto tjabeljan

Het natuurreservaat ligt aan de doorgaande weg (N1) tussen Dakar en MBour. Zo’n 65 kilometer van Dakar en slechts 15 kilometer van Saly aan de Petit Côte, waar je langs de 100 kilometer stranden de meeste toeristische voorzieningen van Senegal vindt. Veel van de hotels en kampementen bieden een bezoek aan Bandia aan als dagtrip. Ga je met het openbaar vervoer neem dan een gedeelde taxi en geef aan dat je bij de ingang van Bandia wil stoppen.

In het park zijn geen overnachtingsmogelijkheden, maar aan de andere kant van de weg vind je Baobab Soleil. Hier kun je voor een schappelijk bedrag overnachten in één van de 14 kamers en kan je relaxen tussen de bougainville en baobabs langs het zwembad.  

Bekijk voor meer informatie en actuele prijzen de website van het Bandia Reservaat.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.