Parc National du Haut Niger

0
1612
Parc National du Haut Niger

Het nationale park Haut Niger in Guinee beschermt belangrijke stukken bos en savanne. In het park vind je het Mafo bos, één van de laatste droge tropische bossen van West Afrika. Het maakt het tot één van de belangrijkste beschermde gebieden van het land. 

Het 1200 vierkante kilometer grote park werd in 1997 opgericht en kent nog gezond populaties wild, waaronder een aanzienlijk aantal chimpansees. Verder leven er buffels, duikers, waterbokken, krokodillen en nijlpaarden. Je moet echter wel heel veel geluk hebben wil je de dieren ook zien bij een bezoek. Door de dichte begroeiing zijn de schuwe dieren moeilijk te zien. Vaak zoeken ze ook al een veilig heenkomen bij de eerste tekenen van menselijk bezoek. Aangezien stroperij nog steeds een probleem is, is dat ook niet zo vreemd. Voor vogelliefhebbers is Haut Niger wel een lonende bestemming.

Het park omvat twee zones. Een beschermde kernzone en een bufferzone waarin de lokale bevolking wordt aangemoedigd om de natuurlijke middelen op een duurzame manier te gebruiken. In de bufferzone is landbouw en het verzamelen van andere bosproducten dan hout toegestaan. De overheid beheert de visserij, jacht en houtoogst in samenwerking met lokale gemeenschappen.

Vaar over de Niger

Door het park loopt de Niger rivier. Een unieke manier om het park te bezoeken is om in Faranah een kano te kopen en de rivier af te zakken naar Kouroussa. Helen Lloyd, die ongeveer dezelfde route door West Afrika fietste als mij, maakte deze tocht. Geïnspireerd door haar verhalen was ik van plan in haar voetsporen te treden echter was de waterstand bij mijn aankomst in Faranah te laag en lagen delen van de rivier droog. Toch ben ik vastbesloten deze trip ooit eens te maken. 

Bezoek Parc National du Haut Niger

Om Haut Niger te bezoeken zul je over eigen vervoer moeten beschikken. Een auto met chauffeur is ook te regelen in Faranah. 

Om bij het park te komen, neemt je de onverharde weg die oostwaarts loopt van Faranah naar het kleine dorpje Sanbouya. Hier pik je de verplichte gids op. Het nationale park zelf begint net ten noorden van het dorp. Je moet een bezoek vooraf regelen bij het Ministère de l’A Agriculture in Faranah.

Haut Guinea: the Village

Chimpanzee Conservation Centre

Het Chimpanzee Conservation Centre  is een opvangcentrum dat in 1997 werd opgericht om chimpansees op te vangen die als huisdieren werden gehouden. Het ligt in het hart van Haut Niger aan de oevers van de rivier de Niger. Het centrum bestaat uit twee kampen die worden omgeven door savanne en tropisch droog bos. Om het centrum te bezoeken, moet u vooraf toestemming krijgen van zowel het Parc National du Haut Niger, waar het centrum zich bevindt, als van het centrum zelf. Schriftelijke toestemming om het park te betreden kost 50.000 GNF. En voorafgaande toestemming van het Centrum kost 50.000 GNF extra. 

Chimpansee

Als u van plan bent om te bezoeken, neem dan je eigen eten mee, aangezien het centrum geen restaurant heeft. Ook zijn er geen overnachtingsmogelijkheden. Vanaf Conacry doe je er met de auto ongeveer 16 uur over om bij het Chimpanzee Conservation Centre te komen.

Hoewel het niet mogelijk is om direct contact te hebben met de chimpansees, kun je ze op afstand observeren tijdens twee maaltijden: één om 12.00 uur en de andere om 15.00 uur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.