Kankan

0
1642
kankan Guinee

Kankan is een stad in het oosten van Guinee en ligt aan de rivier de Milo, een zijtak van de Niger rivier. De stad ligt op ongeveer op ongeveer 500 kilometer van de hoofdstad Conakry en is de hoofdplaats van de gelijknamige regio Kankan. Na Conakry en Nzérékoré is het de derde grootste stad van het land. De bevolking bestaat met name uit Mandinka.

De stad werd in de 17e eeuw gesticht door de Soninke. De Soninke waren overwegend moslims en waren één van de vroege etnische groepen uit sub-Sahara West Afrika die zich rond de 10e eeuw tot de islam bekeerden. Het werd een belangrijk handelscentrum, met name in kolanoten. In 1891 werd het bezet door de Fransen. 

Kankan is bekend om haar universiteit, Université de Kankan, haar religieuze scholen en de mangobomen. Ook bevindt een van de oudste moskeeën van West Afrika zich in de stad. Wil je de moskee bezoeken, zorg dan voor gepaste bedekkende kleding.

Kankan heeft een uniek karakter met warme woestijnwinden die verhalen uit het verleden naar de stad lijken te blazen, samen met het rode woestijnstof dat alles en iedereen lijkt te bedekken. 

The River Niger

Guinea:  the Village

Haut Guinea: the Village

Samory Kourou

Net buiten de stad biedt de heuvel waarvan Samory Kouro het beleg op de stad legde in de strijd met de franse kolonisten een prachtig uitzicht over de stad. Vergeet bij je bezoek ook niet de lokale markt te bezoeken. De smalle straatjes vol koopwaar van groentes tot kleding en van telefoons tot gedroogde vis zijn een belevenis op zich. 

Haute Guinea: the Village

Kankan - Guinée

Bezoek Kankan

Hoewel er de afgelopen jaren enkele verbetering is geweest is het geen zekerheid dat de derde stad van het land over electra beschikt. Regelmatig komt het voor dat je afhankelijk bent van de generatoren van je verblijf. Een zaklamp is dus geen overbodige luxe. Ook watertekorten zorgen nogal eens voor een nieuwe dag zonder douche. 

Guinea:  the Village

In de stad zijn verschillende accommodatie mogelijkheden. Wij verbleven bij Bakonko vlakbij de brug over de Milo rivier. Het hotel is gevestigd in de historische villa waar Sékou Touré in het verleden zijn gasten ontving. Ahmed Sékou Touré was een Afrikaanse politieke leider en president van Guinee van 1958 tot zijn dood in 1984.

Guinea:  the Village

Andere opties zijn onder andere Hotel Baté, Le Calao en het Centre d’Accueil Diocesain. Wil je het nachtleven induiken, neem dan een drankje bij de Komarala Nightclub of bij Club Sarata.

Gedeelde taxi’s naar Conacry (13 uur), Kissidougou (5 uur), Siguiri (2 uur) en N’zégégoré vertrekken vanaf de standplaatsen bij de brug over de Milo rivier. Ook vertrekken er vanaf hier taxi’s en bussen naar Bamako, de hoofdstad van Mali. Wil je vanuit Guinee doorreizen naar Ivoorkust dan is de route via Bamako ook de beste optie. Vanwege de belabberde staat van de weg tussen Mandiana en Odienné is er nauwelijks transport op deze route. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.