Tanbi Wetland Complex

0
2526
Tanbi Wetland Complex Gambia

Het Tanbi wetland natuurreservaat ligt aan de zuidoever van de Gambia rivier op de plek waar deze uitmond in de Atlantische Oceaan. Het gebied ligt ten zuiden en westen rondom de hoofdstad Banjul. 

Het reservaat beslaat zo’n 6000 hectare waarvan 4800 hectare bestaat uit mangrove bossen, dit is dus zo’n 80%. De mangroven hier hebben een belangrijke ecologische, milieu en socio-economische waarde. De natuur in het reservaat speelt een belangrijke rol als hydrologische bufferzone voor de Banjul-regio. De mangroven houden het binnenkomende water en regenval vast en voorkomen erosie en overstromingen. 

mangrove Tanbi Wetland Complex

De reden dat het gebied als reservaat en niet als nationaal park is aangewezen ligt voornamelijk in het feit dat het gebied deels voorziet in de voedselvoorziening van de lokale bevolking. Bij een bezoek zal je dan ook vrijwel zeker lokale vrouwen oesters zien verzamelen die in grote getallen groeien op de wortels van de mangrovebomen. Dit heeft weinig impact op het ecosysteem en daarom heeft de regering van Gambia besloten dat toe te laten.

Aquaculture

Ook wordt er gevist op o.a. garnalen. Was het een nationaal park geweest dan had dit niet langer gekund. Het kappen van de mangrove is in het reservaat niet toegestaan. Het hout wordt lokaal nog vaak gebruikt voor onder meer de constructie van plafonds. Hierdoor worden de mangroven buiten de reservaten en natuurparken vaak gekapt wat allerlei problemen met zich meebrengt.

Doolhof van getijdekreekjes

De vegetatie van het Tanbi wetland veranderd geleidelijk vanuit het westen naar het zuiden. Van de mangroven gaat het over in kale vlakten, kwelders en stukken bos. Er is een doolhof aan getijdekreekjes, bij de lokale bevolking beter bekend als “bolongs”, evenals getijdenlagunes en kleine zoutpannen. 

Tanbi Wetland complex is de thuisbasis van een aantal groepen apen, waaronder de West-Afrikaanse rode franjeaap (Colobus aap). Ook kan je er moerasmangoesten, otters, krokodillen, hagedissen en slangen aantreffen. Heb je heel veel geluk dan zie je misschien wel de kop van een West-Afrikaanse zeekoe boven het wateroppervlak uitsteken. 

Tanbi Wetland Complex vissen

Het reservaat staat echter vooral bekend om de verscheidenheid aan vogels. Er zijn ruim 360 verschillende soorten in het gebied geteld. Waaronder interessante soorten als de pels visuil, bruinhalspapegaaien, de Blauwbuikscharrelaar en kleine honingzuigers.

Bezoek het Tanbi Wetland complex 

Boottochtjes worden aangeboden bij de meeste hotels en kampementen in Banjul en de Senegambia strip. Wil je zelf wat regelen dan Kan je terecht bij de lokale bootjes die je vindt net ten westen van de Denton Bridge op de hoofdweg naar Banjul. Lamin Lodge in Lamin Village biedt ook boottochtjes naar het reservaat aan. De Lodge wordt aangegeven met borden langs de weg tussen Banjul & Brikama. 

Een al wat oudere video, maar de natuur is nauwelijks veranderd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.