Weetjes over de vlag van Lesotho

0
2178
vlag van Lesotho

De vlag van Lesotho bestaat uit drie kleuren met bovenaan blauw, in het midden wit en onderaan groen. In het midden zie je de Basotho hoed of de Mokorotlo. De traditionele hoed van het land die is geweven van gras. De kegelvormige hoed wordt vaak gedecoreerd met één of meerdere gekleurde lijnen en heeft bovenaan een kroontje. Het is het nationale symbool van Lesotho. 

De blauwe kleur van de vlag staat symbool voor regen en de (blauwe) luchten. Het groen staat voor de welvaart van het land en de witte kleur symboliseert de vrede. 

De Mokorotlo staat symbool voor de Basotho, de inwoners van Lesotho.

De vlag van Lesotho is relatief nieuw en werd pas in 2006 aangenomen ter ere van het veertigjarig jubileum van het land. Het is daarmee de derde vlag van Lesotho. 

Vergelijkbare vlaggen

Vlag Sierra LeoneDe vlag van Lesotho is de vlag van Sierra Leone maar dan op de kop. Het groen en blauw zijn hier omgedraaid. Daarnaast heeft de vlag van Sierra Leone natuurlijk niet de afbeelding van een Mokorotlo in het midden.

Wapen van Lesotho

Op het Basotho-schild zie je in het midden een krokodil. Het symbool van de dynastie van Lesotho’s grootste bevolkingsgroep, de Basotho. Het schild wordt ondersteund door twee Basotho paarden. Achter het schild zie je een knuppel en een speer met een verzameling struisvogelveren in het midden. 

Onderaan zie je een lint met daarop het nationale motto: Khotso, Pula, Nala; vrede, regen, welvaart.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.