Voormalig premier Guinee-Bissau wint presidentsverkiezingen

0
979
Vlag van Guinee-Bissau

De voormalige premier Umaro Cissoko Embalo heeft op 1 januari 2020 de presidentsverkiezingen in Guinee-Bissau gewonnen. Hij nam het in de tweede stemronde op tegen zijn rivaal en eveneens oud-premier Domingos Simoes Pereira. 

Umaru Sissoco Embaló haalde 54% van de stemmen binnen en Domingos Simões Pereira 46%. Het verschil van 8% is groter dan men vooraf had verwacht. Er was vooraf uitgegaan van slechts een paar procent verschil. 

Eén van Embalo’s verkiezingsbeloftes is het oplossen van de interne spanningen in het land. Verder wil hij het land gaan moderniseren.

De verslagen presidentskandidaat Pereira accepteert net als vele kandidaten voor hem in de geschiedenis van dit land, de verkiezingsuitslag niet en verklaart die te zullen bestrijden. Hij geloofd dat er verkiezingsfraude is gepleegd en wil de de uitslag aanvechten in de rechtbank.

Internationale waarnemers, die verspreid over het hele land aanwezig waren, spreken echter van transparante en eerlijke verkiezingen. 

Sinds 1974 wordt het land geplaagd door staatsgrepen of pogingen daartoe. De nu aftredende president Jose Mario Vaz is de eerste president die niet tijdens zijn ambtstermijn werd afgezet of vermoord, maar ook zijn termijn werd geplaagd door corruptie en politieke onrust. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.