Weetjes over de vlag van Ethiopië

0
3809
vlag van Ethiopië

De vlag van Ethiopië bestaat uit drie horizontale banen in de kleuren groen geel en rood. Deze kleuren zijn de basis van alle vlaggen van het land en de regio sinds de 13e eeuw en de Solomon dynastie. De groene kleur staat voor de hoopvolle toekomst en voor de vruchtbaarheid van het land. De gele kleur staat symbool voor vrede en harmonie tussen de verschillende etnische groepen en geloofsovertuigingen in het land. En de rode kleur staat voor kracht en voor de slachtoffers die zijn gevallen om de vrijheid van het land te bewaren. 

In het midden van de vlag is een embleem te zien welke bestaat uit een blauwe cirkel met een vijfpuntige gele ster oftewel een pentagram.  Tussen de punten van de ster staan gele strepen. Deze strepen staan symbool voor de welvaart van Ethiopië. De blauwe cirkel vertegenwoordigd de vrede en het pentagram staat symbool voor eenheid en diversiteit. 

De vlag is nog vrij jong en werd aangenomen in 1996. Voor die tijd bestond de vlag alleen uit de drie gekleurde banen zonder het embleem in het midden. Weer daarvoor waren de drie kleuren van de vlag nog steeds hetzelfde, maar waren de emblemen in het midden verschillend. Andere Afrikaanse landen werden geïnspireerd door Ethiopië dat zich al die tijd succesvol tegen indringers heeft verzet en nooit een echte Europeese kolonie is geworden. Alleen Italië leek in 1936 een succesvolle poging te wagen, maar zonder ooit echt grip op het land te krijgen werden ze kort na het uitbreken van de tweede wereldoorlog na 5 jaar weer verdreven door de lokale stammen.  

Hierdoor werden de drie kleuren een symbool voor het Panafrikanisme, een beweging die streeft naar Afrikaanse eenheid. Veel Afrikaanse lanen hebben dan ook deze kleuren in hun nationale vlaggen gebruikt.

Vergelijkbare vlaggen 

Vlag van MaliVanwege het kleurgebruik lijkt de vlag van Ethiopië op meerdere Afrikaanse vlaggen, met name in West Afrika. Zo bestaat de vlag van Mali uit dezelfde kleuren in dezelfde volgorde, maar staan die verticaal. De vlag van Mali is dan weer het spiegelbeeld van de vlag van Guinee. En ook Ghana en Senegal voeren dezelfde kleuren zij het in omgekeerde volgorde en met een gele/ zwarte ster in het midden. 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.