Bedwing de Sanipas in Lesotho

0
2040

De Sanipas is de enigste route aan de oostkant van Lesotho om het land te bereiken. De weg in de Drakensbergen is de hoogste bergpas in Zuidelijk Afrika. Vanaf de Sanipas heb je als deze niet in de wolken is gehuld geweldige uitzichten over de spectaculaire pieken van het Drakensgebergte. Het is voor ons één van de onvergetelijke hoogtepunten van onze reizen naar Afrika geworden.

Uitzicht Sanipas lesotho
Uitzicht over de Drakensbergen vanaf de Sanipas. Foto Maarten Elings

De 2.876 meter hoge bergpas bereik je via Mokhotlong of via Underberg in Zuid-Afrika. De pas naar Lesotho, dat bekend staat als het ‘dak van Afrika’, is in de jaren vijftig aangelegd en nu nog alleen begaanbaar met een 4WD. Slechte weersomstandigheden en sneeuw kunnen zorgen voor gevaarlijke situaties op deze weg vol met haarspeldbochten. Over de weg lopen vaak (ondiepe) riviertjes die zich in het regenseizoen tot heuse watervallen kunnen ontwikkelen. 

Sanipas Lesotho
momenteel worden grote delen van de weg geasfalteerd. Foto Maarten Elings

Ga je omhoog vanuit Zuid-Afrika dan begint de weg te stijgen vanaf Himeville. Tussen Underberg en Himeville is de weg geasfalteerd. Momenteel zijn er werkzaamheden om de meest stijle delen van asfalt te voorzien met het doel om uiteindelijk de hele route te asfalteren. Aan de ene kant jammer want het maakt de beleving de pas te bedwingen een stuk minder indrukwekkend. Aan de andere kant een goede ontwikkeling, gezien het de toegang tot Lesotho een stuk makkelijker maakt. In de loop van dit jaar zullen de werkzaamheden naar verwachting ten einde komen. De uitzichten bij goed weer zijn er in ieder geval niet minder door!

Het hoogste punt is verderop bij de Swartberg. Met 3.482 meter is de piek hier het hoogste punt van Zuidelijk Afrika.

09-12-07-14-00-19-RSA Sanipas

Bezoek de Sanipas

Als je niet over eigen vervoer beschikt dan kan je vanuit Mokhotlong, Himeville en Underberg ook met een begeleide tour de pas verkennen. Er worden ook paardrijd tochten aangeboden of je kan de pittige 14 kilometer lange wandeling ter voet maken. 

De grensposten zijn geopend tussen zes uur ’s ochtend en 6 uur ’s avonds. Even bijkomen van de trip doe je bij de Sani Mountain Lodge, de hoogste pub van Afrika. Hier hangen honderden geldbiljetten uit verschillende landen aan de muren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.